Program


ŽENE IZ TROJE
3

ŽENE IZ TROJE

Žene iz Troje
Prevod: Danilo Kiš
Adaptacija, režija i scena: Nebojša Bradić

Trenutni događajiINFO ORGANIZATORA (29.06.2020.): Predstava ŽENE IZ TROJE 17.07.2020. je otkazana. Za više informacija o povratu ulaznica, molimo vas da pošaljete email na office@tickets.rs .

 

 

Žene iz Troje

Prevod: Danilo Kiš

Adaptacija, režija i scena: Nebojša Bradić

Kostimograf: Marina Vukasović Medenica

Likovna dorada kostima: Olga Mrđenović

Asistent scenografa: Slavica Marković

Kompozitor: Zoran Erić

Scenski pokret: Vera Obradović

Scenski govor: Vlado Kerošević

Organizator: Marija Batinica

Inspicijent:Zorica Grahovac

 

LICA:

Hekuba - IVANA KOVAČEVIĆ

Kasandra - ANA BRETŠNAJDER

Andromaha - MILENA JAKŠIĆ

Jelena - ISIDORA GRAĐANIN

 

Taltibije, Feaks i Eris -

IGOR DAMNJANOVIĆ

NEBOJŠA ĐORĐEVIĆ

MILOŠ ĐURIČIĆ

MILOŠ TANASKOVIĆ

 

Žene iz Troje -

VIKTORIJA ARSIĆIR

ENA STANKOVIĆ

JELENA ORLOVIĆ

TAMARA TOMANOVIĆ

OLIVERA BACIĆ

KATARINA JELIČIĆ

 

REČ REDITELJA

Evripidova tragedija evocira događaje posle pada antičke Troje koju su Grci osvojili zahvaljujući drvenom konju, a trojanske žene su žrebom podeljene među pobednicima kao robinje. Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke.

Predstava „Žene iz Troje“ elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum...

Savremene Troje se nalaze u blizini antičke, a izbeglice koje dolaze iz pravca Bliskog Istoka svedoče o ravnodušnosti koju zapadni svet ima prema ljudskim osećanjima, bilo da su to duboka patnja ili nemoćni gnev zbog gubitka najbližih. Oni, koji povlače poteze modernih ratova, ostaju gluvi i nemi na ovaj krik.

Adaptiranjem Evripidovog teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želimo da ukažemo da se radnja drame može događati svuda i u svakom vremenu. Time impliciramo da, u cikličnom odvijanju istorije, događaji drame mogu da se ponove u antičkoj Grčkoj, Drugom svetskom ratu, u Bosni, Kosovu, Iraku ili Siriji, a potencijalno ponovo u budućnosti.

 

Izvor: pristina.theater

Preporuka


Nick Cave and The Bad Seeds

Štark Arena, Beograd

Beogradski koncert, koji je bio zakazan za 4. jun 2020, održaće se 15.…

DRŽAVNI POSAO

Kombank dvorana, Beograd

DRŽAVNI POSAO

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati