Program


XV Guitar Art Summer Fest - OĐILA

XV Guitar Art Summer Fest - OĐILA

XV GUITAR ART SUMMER FEST
Herceg Novi, Crna Gora, 15 – 20. avgust 2021.
OĐILA
Velikani romsko – ruske muzike

XV GUITAR ART SUMMER FEST
Herceg Novi, Crna Gora, 15 – 20. avgust 2021.

OĐILA
Velikani romsko – ruske muzike
Dugo iščekivani koncert legendarne jugoslovenske grupe 16. avgusta na Kanli kuli u Herceg Novom.

Legendarna jugoslovenska grupa Ođilu, održaće veliki koncert 16. avgusta na Knali Kuli u Herceg Novom u okviru Guitar Art Summer Festa. 

Ođilu će u svojoj 30 godina dugoj karijeri, ovom prilikom po prvi put održati koncert na novskoj Kanli Kuli. Biće to prilika da publika čuje brojne bezvremenske rusko romske hitove Ođile.

Ođilu od svog formiranja izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova "Cigani lete u nebo", "Moja slatka umiljata zver" i t.d.

Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike. Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem je zabeležena muzika iz filmova "Tamna strana sunca", "Drugi čovek" i "Osmi dan u nedelji", u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. (Spoj muzike i glume specifičan je i za pozorišnu predstavu "Letimo, srešćemo se", u režiji Steve Žigona.)

U istom periodu, Ođila je osvojila i nagradu “Orfej” za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu ("Solniška") na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

Ođila je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslavije. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja.
Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe “Gipsy Kings”. “Ođila” se sluša ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (J. Koreja, Singapur).
U poslednjih nekoliko godina održano je nekoliko značajnih koncerata, među kojima se ističe koncert u okviru BELEF-a u Kapetan Mišinom zdanju pred rekordnim brojem posetilaca, zatim koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine, ali i koncerti u Zagrebu u hali "Lisinski", u Mariboru u dvorani "Union" i beogradskoj Kombankdvorani u okviru Guitar Art Festivala.

 

Izvor: JUK Herceg fest – Herceg Novi i Udruženje klasičnih gitarista Srbije – Beograd

Preporuka


Stefan Milenković i Nele Karajlić će 21. juna 2022. godine na Svetski dan muzike predstaviti na beogradskom Tašmajdanu svoj zajednički…

Dorćol Platz

Dorćol Platz, Beograd

Dorćol Platz je multidisciplinarna art komuna otvorena za sve kreativne ljude i mesto susreta svih koji se zalažu za kulturne…

Ivor Martinić SUMRAK BOGOVA Reditelj: Jagoš Marković (po motivima filma L. Viskontija)

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati