Program


VELIKANKE SRPSKE KULTURE
2

VELIKANKE SRPSKE KULTURE

IZLOŽBA „VELIKANKE SRPSKE KULTURE“
OD 20. JANUARA DO 27. MARTA 2022. U DOMU JEVREMA GRUJIĆA
Ko su žene koje su svojim delima utirale put ženskim pravima, slobodama i stvaralaštvu u Srbiji? Šta o njima znamo, a šta nam je skriveno?

Trenutno nema događaja

Ovaj događaj je istekao. Aktuelne događaje možete pronaći na www.tickets.rs

Poslednji datum događaja:: Nedelja, Mart 27 2022 15:00

IZLOŽBA „VELIKANKE SRPSKE KULTURE“

OD 20. JANUARA DO 27. MARTA 2022. U DOMU JEVREMA GRUJIĆA

 

Ko su žene koje su svojim delima utirale put ženskim pravima, slobodama i stvaralaštvu u Srbiji? Šta o njima znamo, a šta nam je skriveno?

 

Dom Jevrema Grujića u saradnji sa Kancelarijom za kulturnu diplomatiju predstavlja vam slavne žene naše istorije koje su svojim delima, hrabrošću i doprinosom srpskoj kulturi, ali i celokupnoj srpskoj istoriji, uticale na razvoj srpske misli i društva uopšte.

 

Često slavljene u inostranstvu, a neshvaćene u svojoj zemlji, neretko u borbi protiv patrijarhata, birokratije i nepisanih pravila, utirale su put novim generacijama, nesvesnim da za mogućnosti koje danas imaju treba da zahvale svojim slavnim pretkinjama.

Neke su bile slavljene za života, po nekima se zovu škole, bolnice i ulice, o nekima se tek ponekad progovori, a neke su ostale zaboravljene.


Milica Stojadinović Srpkinja, Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Marija Maga Magazinović, Vidosava Kovačević, Anica Savić Rebac, Zora Petrović, Desanka Maksimović, Leposava St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić i Soja Jovanović posetiocima izložbe ispričaće svoje životne priče, sudbine i postignuća. 

Na izložbi ćete moći da vidite i veliki izbor ličnih predmeta naših velikanki, kao što su violina naše prve kompozitorke Ljubice Marić, čija dela su izvodili najveći svetski orkestri, zatim lični predmeti Milene Pavlović Barili, čuveni šešir Desanke Maksimović...


Broj imena i biografija koje su ušle u selekcioni proces daleko je širi i obuhvata na desetine žena, koje zaslužuju podjednaku pažnju poput ovih osamnaest VELIKANKI pred Vama, koje otvaraju vrata prema beskrajnom okeanu ženskog kulturno-istorijskog nasleđa, prema kojem je tim koji je radio na postavci izložbe, tek zakoračio.


Izložba će biti otvorena od 20. januara do 27. marta 2022. godine.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00h i subotom od 11.00h do 16.00h.

 

Tokom trajanja izložbe, biće brojna predavanja, predstave, performansi i tematske večeri, inspirisane njihovim delima.

 

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

 

Partneri izložbe su Muzej grada Beograda, Spomen-zbirka Pavla Beljanksog, Galerija Milene Pavlović Barili, Umetnička galerija Nadežde Petrović, Galerija SANU, Muzikološki institut SANU, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Narodni muzej Valjevo, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Zadužbina Desanke Maksimović, Galerije X Vitamin, ŠTAB i B2, privatne kolekcije, kao i Matica srpska i „Kakva Ženska!“.

 

Autorke projekta: Branka Conić, dr Gordana Bekčić i Ružica Opačić

Autorka postavke: Ružica Opačić

Direktor projekta: Alek Conić 

Menadžer projekta: Katarina Urošević

Tehnički direktor: Nikola Tomašević 

Marketing i PR: Valiant i Kancelarija za kulturnu diplomatiju

Kreativni direktor: Lazar Šećerović

Dizajn: Slaviša Savić 

 

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem mejla domjevremagrujica@gmail.com ili putem telefona +381 11 407 3612

 

Dobro došli!

 

Naša ponuda


ANDRE RIEU SE VRAĆA PRED SRPSKU PUBLIKU! Megapopularni dirigent i virtuoz na violini i njegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak u beogradsku Arenu

Žorž Fejdo BUBA U UHU Režija: Ljubiša Ristić

Preporuka


Željeni događaj možete pronaći na našem novom sajtu, koji ima za cilj bolje korisničko iskustvo. Nadamo se da ćete u…

André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak u beogradsku Arenu.

NORVEŠKA SENZACIJA WARDRUNA U BEOGRAD DONOSI MAGIJU NORDIJSKOG FOLKA

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati