Program


UTOPLJENA DUŠA
5

UTOPLJENA DUŠA

UTOPLJENA DUŠA

PISAC
Aleksandar Jugović

REŽIJA
Boban Skerlić

DRAMATURG
Kristina Đuković
 više

IGRAJU

Sergej Trifunović

Milica Zarić

Igor Damnjanović

Nemanja Stamatović

Ivana Dudić

Lako NikolićO DELU

Sudbina Vladislava Petkovića Disa (1880-1917), ukletog pesnika, višegodišnja je inspiracija Aleksandra Jugovića. Roman “ DISharmonija” objavio je 2005. godine (nedavno je izašlo drugo izdanje), a sada se ovoj temi vraća u drami “Utopljena duša”. Ovo je njegov treći dramski tekst koji se izvodi na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Vladislav Petković Dis radio je kao učitelj i carinski službenik. kasnije, bio je izveštač sa fronta u Balkanskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf, a zatim transportovan u Francusku gde piše svoju poslednju zbirku pesama “Nedovršene pesme”. Pri povratku u Grčku, brod na kome je plovio presreće i potapa nemačka podmornica kod Krfa 1917. godine.

Prvu pesmu je objavio u „Srpskom književnom glasniku”, a 1911. godine objavljuje prvu knjigu pesama – „Utopljene duše”. Objavio je drugu zbirku „Mi čekamo cara” 1913. godine.

Pokazao je u svojoj poeziji elemente simbolizma. Pesimizam je u njegovim delima vrlo izražen, smrt je dominantan motiv, a poezija je okrenuta sebi. Termin „prokleti/ukleti pesnici“ Pola Verlena, vezuje se za simbolizam, za nove poetske drhtaje i nove duhovne nemire (Bodler, Rembo, Malarme); karakteristično je razdvajanje „ponorom“ sveta umetničke imaginacije i sveta realnih, društvenih odnosa, razdor izmedju „večno proklete rase (pesnika) i onih koji raspolažu društvenom moći“. Vladislav Petković Dis je naš spontani simbolista, koji nije znao za Bodlera, ali je umeo bodlerovski očajno da pati i izvrsno piše. Disova prva zbirka „Utopljene duše“ može se okarakterisati kao lirika halucinantnog nokturna; izazvala je sukob sa Skerlićem, koji je bio protiv „pesimističke škole“, tražio društveno angažovane umetnike. Čuvena je po pesmama „Tamnica“, „Nirvana“ i „Možda spava“, anticipira strahote Velikog rata... Poslednja pesma je najizrazitiji primer srpskog simbolizma, satkana je od sna i melodije... Noć je za ovog pesnika „halucinantno bdenje, a java dana – mučno svitanje.REČ REDITELjA

O utapanju

Košmar

Pesnik 
Raspertlan 
Izvrnut naopačke 
Pogled mu okrenut ka unutra 
A tamo 
Melanholija 
Teška smolasta tuga 
I smrt 
Izvesna 
I sveprisutna

Pesnik dobija zadatke 
Da ohrabri 
Da osnaži 
Da oraspoloži 
Da ukrasi 
Da promeni 
Da prehrani 
A on izgubljen 
U bespućima sopstvene duše 
Srce mu steže 
Čemer

Pesnik na brodu 
Koji tone 
Sanja budan 
Strašne snove sanja 
Nesiguran 
Da li sanja uspomene 
Il' se seća strašnih snova 
Groznica ga trese 
Ćuti

Pesnik u zagrljaju 
Smrti 
Pomiren 
Najzad na svome 
S one strane straha 
I nesigurnosti

Vreme trajanja: 1 sat i 20 min.

Premijera: 06.03.2018.

 

 

Izvor: bdp.rs 

 

Preporuka


LEXINGTON

Štark Arena

LEXINGTON

DEEP PURPLE

Štark Arena

Ljubitelji tvrdog zvuka će imati jedinstvenu priliku da poslednji put čuju hitove rok…

Karlo Goldoni Krčmarica Mirandolina Režija: Jug Radivojević

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati