Program


SPROVOD U TEREZIJENBURGU
10

SPROVOD U TEREZIJENBURGU

SPROVOD U TEREZIJENBURGU

Dramatizacija i režija:
Anđelka Nikolić

Igraju:
Marija Bergam, Gabor Mesaroš / Gábor Mészáros, Boris Kučov / Borisz Kucsov, Bojan Žirović

REČ REDITELJKE:

Nedavno sam, pred spavanje, pročitala Andersenovu bajku u kojoj se, uzgred, pominje najmlađa ćerka nekog cara, koja je imala nezgodnu osobinu: govorila je istinu. Nju zato niko nije hteo, „i imaće puno vremena da šije pogrebnu košulju“, primetio je turobni pripovedač, i nastavio da razvija fabulu o drugim, uspešnijim likovima.

Nedugo potom slušala sam emisiju o predlogu da se ukine predmet filozofija u našim školama. Sagovornik, čijeg se imena ne sećam, uporedio je filozofiju sa vazduhom: ne razmišljamo na dnevnom planu o tome da li nam je neophodan, ali kako bismo živeli bez njega?

Između ova dva događaja, dogodio se i neslavni pokušaj grupe građana Savski nasip da prošeta na potezu od bloka 45 do kanala Galovica na Novom Beogradu, u cilju buđenja svesti o katastrofalnim posledicama divlje gradnje na ovom delu priobalja. Stasiti naoružani policajci, nemi i tupog pogleda, branili su besne vlasnike ilegalno podignutih vikendica - od žena, dece, šetača pasa i biciklista.

O zagađenju vazduha i vode, o opasnosti od poplave, o metastazi gluposti i narcizma, o osveti netalentovanih, o sahranjivanju istine - je i ova naša predstava.

A reč sprovod iz naslova čuvene Krležine pripovetke ne odnosi se samo na sahranu glavnog junaka, oberlajtnanta 17. pukovnije i doktora matematike Gejze Ramonga, već i na kraj jednog sveta - Austrougarske monarhije. U četvrtak 31.10.1918, tačno sto godina pre naše premijere, prestala je da postoji država u kojoj je živelo približno 23,5 miliona Slovena, 12 miliona Nemaca, 10 miliona Mađara, 3 miliona Rumuna i 2,5 miliona „ostalih“ naroda. Zanimljivo je razmatrati uzroke i posledice ovog kraja danas, u regionu koji još uvek nosi tragove raspada jedne druge multinacionalne i multijezične države, a teži novoj integraciji u okviru velike evropske zajednice, koja je takođe u krizi.

www.jutarnji.hr/kultura/kazaliste/miljenko-jergovic-krleza-na-dorcolu-ili-sto-ce-nama-talenti-ako-imamo-nezavisnu-drzavu/8041556/

https://www.danas.rs/kultura/istorija-koju-poznajemo-rezultat-je-precutanih-istina/

http://hetnap.rs/cikk/Kiallitas-egy-eloadasba-szerkesztve-%E2%80%94-vagy-forditva-27719.html (Izvor: teatar.bitef.rs)

Preporuka


Dead Can Dance

Sava Centar

Dead Can Dance

HARLEM GLOBETROTTERS

Hala sportova Ranko Žeravica

Harlem Globetrotters, najpoznatiji košarkaški zabavljači na svetu, nakon 13 godina ponovo dolaze u…

Vladimir Đurđević BAJKA O POZORIŠTU „Sećaš li se predstave na kojoj smo se…