Program


SLOBODNA ZONA - Najlepši dečak na svetu
4

SLOBODNA ZONA - Najlepši dečak na svetu

Upoznajte najlepšeg dečaka na svetu. Upoznajte Bjorna Andresena, čuvenog Tađa iz Viskontijevog kultnog filma Smrt u Veneciji.

Najlepši dečak na svetu (dok.)

Reditelji: Kristina Lindström, Kristian Petri        

Zemlja: Sweden

Godina: 2021.

Trajanje: 93’

Jezik: English, French, Italian, Japanese, Swedish

Uloge: Annike Andresen, Björn Andrésen, Silva Filmer

Produkcija: Mantaray Film

---------------------

MEĐUNARODNA SELEKCIJA

 

SINOPSIS

Tokom svetske premijere filma Smrt u Veneciji na Filmskom festivalu u Kanu 1971. godine, briljantni italijanski režiser Lukino Viskonti je svog glumca, tinejdžera koji igra Tađa, proglasio najlepšim dečakom na svetu. Kada je ovo izgovorio, nije ni pomišljao da će time baciti senku na život mladog glumca Bjorna Andresena koji tumači ulogu. Ta senka se nad njim nadvija i sada, 50 godina kasnije.

Andresen je sa 15 godina preko noći izašao iz anonimnosti i bio odabran da glumi tinejdžera iz Poljske, Tađa u koga se zaljubljuje glavni junak filma Fon Ašenbah. Ovaj film na očaravajući način razvija priču o prošlosti i životu Bjorna Andresena dodajući upravo onu magiju sadržanu i u originalnom delu Tomasa Mana.

 

O REDITELJIMA

Kristina Lindstrom je filmska rediteljka, novinarka i autorka. Režirala je priznate dokumentarne filmove, uključujući Astrid Lindgren (2014), Palme (Mod Nikander, 2012), za koje je dva puta nagrađena švedskom Zlatnom bubom, Čudo od dečaka (2003), Era - Pank u tri dela (2017) i Tišina (Kristijan Petri , 2020). Među autorskim radovima, njena trilogija o švedskoj istoriji iz perspektive mlade devojke postaje dugogodišnji nacionalni uspeh. Lindstrom je radila kao šef kulturnog i dokumentarnog programa u javnom servisu SVT, gde je razvila neke od najpoznatijih programskih formata i dokumentarnih kanala. Između ostalog, Lindstrom je nagrađena nagradom Line, švedskom televizijskom nagradom Kristal, Stokholmskom nagradom za kulturu i nagradom Ikaros.

Kristijan Petri je filmski reditelj, pisac i novinar u oblasti kulture sa izrazito ličnim pečatom koji nadilazi žanr i formu. Dva Petrijeva kratka filma, Bilo jednom i Pukotina, izabrani su za takmičarski program Nedelja kritike u Kanu 1991. i 1992. godine. Njegov prvi igrani film Između leta (1995) nagrađen je nagradom Zlatna buba i nominovan za Zlatni globus i za najbolji film na dodeli Evropskih filmskih nagrada. Takođe je izabran za prestižni Directors' Fortnight u Kanu. Mnogi njegovi filmovi, uključujući Bunar (2005), Detalji (2003) i Buka Tokija (2002) kritički su priznati, nominovani i dobili su brojne nacionalne i međunarodne nagrade. Njegov poslednji film je L136 (2018) o dramskoj produkciji mitskog filma Ingmara Bergmana Zimsko svetlo.

 

FESTIVALI I NAGRADE

Sundance Film Festival 2021

Cleveland International Film Festival 2021

 

trejler:https://youtu.be/guW4cRHyqyw

Izvor: Free Zone

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak u beogradsku Arenu.

MASSIMO SAVIĆ

Novi Bitefartcafe, Beograd

Massimo je odavno omađiao beogradsku publiku, a uvek posebni i intimni koncerti dešavaju se upravo u njegovom omiljenom klubu, BitefArtCafe.

NOĆNA STRAŽA – F. Šili

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati