Program


SKORO SVAKO MOŽE DA PADNE, (OSIM ČAPLJE)!
4

SKORO SVAKO MOŽE DA PADNE, (OSIM ČAPLJE)!

SKORO SVAKO MOŽE DA PADNE, (OSIM ČAPLJE)!
Režija i adaptacija teksta: Nikola Zavišić
 više

SKORO SVAKO MOŽE DA PADNE, (OSIM ČAPLjE)!
Režija i adaptacija teksta: Nikola Zavišić
Kostim i scena: Ivana Vasić
Izrada i animacija lutaka: Filip Jevtić

Uloge:
Vladislava Đorđević
Tatjana Stanković
Bojan Lazarov
Jovo Maksić
Filip Jevtić

Datum premijere: 25. novembar 2006.

Uzrast: 3+
Trajanje: 55'
Autor: Ton Telehen / N. Zavišić
Scena: Scena za decu
Trebalo bi da pročitaš priče Tona Telehena, holandskog pisca, koji je i doktor, ili doktora, koji je i pisac. Ton Telehen, kao i Čehov (ne samo zbog toga što su obojica doktori), puni svet svojih simpatičnih junaka (veverice, mrava, slona, čaplje, vrabca, kita, galeba...) neverovatnim situacijama, koje čitaoca (nadam se i gledaoca) podsećaju da je, pre svega, čovek biće satkano od emocija i često ne sasvim objašnjivih promena raspoloženja.

Pozorišna predstava za svu decu po motivima priča Tona Telehena iz različitih zbirki. Male priče o ljudima u kojima se pojavljuju životinje.

Ukoliko želiš da saznaš:
- Zašto je Mrav nedostajao Veverici?
- Zašto je Rak odneo Sunce iz Šume u svoju radionicu?
- Zašto Čaplja nikada, ali baš nikada ne može da padne?
- Zašto je Slon pojeo tortu koja mu se uopšte nije jela?
- Zašto je sve na Mravu mrav?
- Zašto je Vrabac našao način za merenje dubine sna?
- Zašto je Kit ipak otišao na Galebov rođendan?
- Zašto se Slon pretvorio u sivu baru?
- Zašto Veverica zimi razgovara sa čajem?

...Trebalo bi da pročitaš priče Tona Telehena, holandskog pisca, koji je i doktor, ili doktora, koji je i pisac. Ton Telehen, kao i Čehov (ne samo zbog toga što su obojica doktori), puni svet svojih simpatičnih junaka (veverice, mrava, slona, čaplje, vrabca, kita, galeba...) neverovatnim situacijama, koje čitaoca (nadam se i gledaoca) podsećaju da je, pre svega, čovek biće satkano od emocija i često ne sasvim objašnjivih promena raspoloženja.

...Očekuju te razne šumske životinje sa svojim dilemama, problemima, idejama i snovima, od kojih su neki pusti, a neki sasvim mogući, ali ipak nedodirljivi.
Nikola Zavišić

O REDITELjU

Nikola Zavišić je rođen 1975. godine u Beloj Crkvi u Vojvodini. Magistrirao je režiju na Akademiji lepih umetnosti u Pragu, na Katedri za alternativno i lutkarsko pozorište. Bavi se istraživanjem raznih formi u pozorištu, a posebno se rado bavi pisanjem i režijom pozorišta za decu i mlade. Radi u Srbiji, Holandiji, Švedskoj i Češkoj.

O PISCU

Ton Telehen, (Toon Tellegen, 1941 ) holandski je pesnik i lekar opšte prakse u Amsterdamu. Studirao je medicinu i kao lekar proveo tri godine u Keniji. Veliki uticaj na njegovo delo imala je ruska književnost, posebno Čehov. Do sada je objavio devet zbirki poezije, dva romana za decu: Gospođica Pećica (Juffrouw Kachel, 1991) i Veliki otac (Lange vader, 1994 ) i pet zbirki priča za koje je, zajedno sa ilustratorima zbirki, dobio mnogobrojne ugledne nagrade: Nije prošao ni dan (Er ging geen dag voorbij, 1984 ), Kad su svi bili dokoni (Toen nieman iets to doen had, 1987 ), Lagano, najbrže što su mogli (Langzaam, zo snel als zij konden, 1989 ), Možda nisu bili nigde (Misschien waren zij nergens, 1991 ) i Skoro svako može da padne (Bijna iedeern kon omvallen, 1993).

I ove „priče o životinjama“ ubrajaju se u književnost za decu, ali žanr ovde dvostruko zavarava. Iako su glavni junaci životinje, Telehenove priče nisu ni priče o životinjama, ni priče za decu. Ako ih uopšte treba podvoditi pod postojeće žanrove, verovatno bi bilo najbolje nazvati ih fantastičnim pričama namenjenih svetu čitalaca u kome ne postoji razlika između dece i odraslih. Sam Telehen ove priče piše svakodnevno, kao sopstvene, lične duhovne i stilske vežbe. Priče nemaju naslov, jer „naslovi su teška stvar“, kako to šaljivo i s blagom stilskom ironijom kaže sam autor.

ISPUNjENjE SNA

U svojim svetlim, radosnim, duhovitim, nežnim, dinamičnim i dramatičnim pričama o životinjama, Ton Telehen govori o ponašanju i osećanju ljudi, kao i o njihovoj potrebi za prosvetljenjem.

Prenešeni iz surove i grube stvarnosti u ezoteričan svet zena i poezije, mravi, veverice, slonovi, čaplje, kitovi, galebovi i ostala božanstvena stvorenja raduju se životu i svemu što im on pruža.

U Telehenovim pričama sve vrvi od svetlosti. U predivnim predelima njegove mašte igraju se životinje do potpunog ispunjenja sna. Svet je lep i potpuno smislen, poručuje nam on. Sve je u njemu harmonično, lepo i dobro. Sve se uzajamno prožima i povezuje. Svet postoji kao jedan jedinstven i zajednički prostor za sve - ljude, životinje i stvari.

Milica Novković

 

Izvor: www.malopozoriste.co.rs

Preporuka


FEST 2021

Sava Centar, Dom omladine Beograda, Kombank Dvorana

FEST se priprema i odigraće se pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom…

NICK MASON'S SAUCERFUL OF SECRETS

Sava Centar, Beograd

U Beograd stiže Nik Mejson, bubnjar grupe Pink Floyd koji će zajedno sa…

Bubnjar metal benda, Ruben počinje da gubi sluh. Kada mu lekar kaže da…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati