Program


RASLO MI JE BADEM DRVO
46

RASLO MI JE BADEM DRVO

“RASLO MI JE BADEM DRVO”
PREDSTAVA POSVEĆENA ŽIVOJINU PAVLOVIĆU

PISAC
Živojin Pavlović

REŽIJA I DRAMATIZACIJA
Milena Pavlović Čučilović

 više

Roman  Živojina Pavlovića  

 Režija i dramatizacija… Milena Pavlović Čučilović

 Koreografija i scenski pokret….Maja Mitić

 Kostim i scenografija…. Staša Jamušakov

 Kompozitor… Mateja Radisavljević

 Dizajn….Emil Petrov

 

O predstavi:

Beograd tridesetih, zlatno doba srpske prestonice. “Orijent ekspres” putuje u moderna vremena: procvat umetnosti, nauke, mode i sporta. Migracioni bum i reka doseljenika dovode i našeg Blagoja, studenta medicine rodom iz Zjapine, u srce evropske civilizacije. Njegov miran život narušava osoblje zgrade u kojoj živi .

Naučen, na selu, na jednostavan izbor, Blagoju teško pada pozicija izmedju dve vatre. S’ jedne strane je Rozalija, razmažena ćerka,  haj klas, čarlston – avangard – girl  sumnjivog morala, a s’ druge strane Štefica, sluškinja – Mađarica starih načela, zasnovanih na  redu, radu i disciplini. Dodatni teret čini Pelagija, koja u njemu vidi mrtvog sina, sa kojim razgovara na snobovskim – spiritističkim seansama. Blagoje beži sa Dimitrijem Balabanovićem, ocem porodice, veleposednikom fabrika, imanja i srpskog življa, u tajna društva, noćne klubove, kocku i razvrat. Susret sa doktorom Bogomoljcem, Dimitrijevim ortakom, kao poslednji udarac navode ga na radikalane promene.

Kuda naš “Orijent expres” Blagoja odvodi, saznaćete sami.

 

Reč reditelja i biografija pisca:

Naša predstava govori oda sećanju I nostalgiji. Putujemo vozom, zaustavljajući se na određenim stanicama koje čine glavne prekretnice Blagojevog životnog toka. Kao perpetuum mobile teme se, u istorijskom i sudbinskom smislu, ponavljaju iz generacije u generaciju. Dolazak sa sela: od otpora prema novoj sredini i neprihvatanja, zaljubljivanja, preko opčinjenosti i potpunog stapanja sa gradskom vrevom; do metamorfoze ličnosti, mržnje prema sebi i drugima – odbacivanja prošlosti, da bismo joj se pred smrt neumitno vratili.

Kao I Blagoje, Živojin je dosta vremena u detinjstvu proveo u selu Vratarnica kod Zaječara, u postojbini svoje majke Mare. Tamo je zauvek upio dah vetrova, miris pokošene trave, topot voza po šinama I šum vremena. Završio je Akademiju primenjenih umetnosti, odsek slikarstvo: akvareli puni kalemljenih krušaka, plastova sena, prizemnih kućica I zamrznute reke. Prvi film je gledao u Jagodini, za vreme okupacije – eno ga I dalje tamo, sedi hipnotisan pokretnim slikama. Kasnije, u svom stvaralaštvu crpeo je ideje iz svojih nostalgičnih sećanja. Od njih je stvorio pečat svog ličnog izraza: ljudi sa margine, crna para iz lokomotive, estetika ružnog. Novel “Raslo mi je badem drvo” (1988.) je žal za mirnim, veselim, bezbrižnim vremenima I građanskom klasom koja izumire.

 

LICA 

Dimitrije- Aleksandar Alač

Blagoje - Stefan Radonjić

Štefica - Tatjana Kecman

Rozalija - Nada Macanković

Pelagija - Maja Ranđić

Doktor - Lako Nikolić

 

O DELU - ZAVEŠTANjE ŽIVOJINA PAVLOVIĆA

Živojin Pavlović bio je reditelj i scenarista najzanimljivijeg filmskog pravca koji nam se desio, tzv. crnog talasa, a takođe i pisac romana, pripovedaka, eseja i dnevničke proze. Generacijama koje su studirale dramaturgiju na FDU bio je profesor filmskog i TV-scenarija. A nekima od nas bio je i idol. Pored svojih mnogobrojnih talenata i zadivljujućeg intelekta, uz razna praktična znanja čoveka od duha, a koji nema dve leve ruke, profesor Pavlović bio je živi dokaz da biti rođen i živeti u sredini nezainteresovanoj i apatičnoj prema umetnosti, nije hendikep već prilika za suočavanje sa najboljim i najgorim u sopstvenom biću i biću naroda. Cela jedna linija realizma isprepletenog sa simbolizmom, ne prostačko navijanje vodenice na folklor, već sublimisana umetnost s korenima u sredini iz koje ničemo – sinteza je inspiracije sopstvenim tlom i evropskim izrazom. To je veština i odlučnost za hodanje blatnjavom balkanskom stazom utonule turske kaldrme i izvaljenog austrougarskog klinkera, uz stalnu svest o nužnom kritičkom stavu: ni po koju cenu se ne poseljačiti, ali se i ne pokondiriti. Teško i divno i hvala mu i hvala Mileni i krvi koja nije voda.

Vladislava Vojnović

Predstava je sa izuzetno velikim uspehom i interesovanjem premijerno izvedena na sceni BDP-a , 29.novembra 2018.

(Izvor: bdp.rs)

Preporuka


ZDRAVKO ČOLIĆ

Štark Arena

Najveća regionalna zvijezda Zdravko Čolić održat će krajem novembra veliki koncert u Štark…

LEXINGTON

Štark Arena

LEXINGTON

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati