Program


OPERSKO GALA VEČE - MARIJA GULJEGINA
5

OPERSKO GALA VEČE - MARIJA GULJEGINA

Gala koncert najlepših arija
MARIJA GULJEGINA

3. novembar 2020. u 19.30
Velika scena Madlenianuma

Koncert u okviru BEMUS-a

Orkestar Opere i teatra Madlenianum

Dirigent: Dejan Savić

Marija Guljegina, sopran

„Guljeginino glamurozno prisustvo na sceni u skladu je sa njenim svetlim i moćnim tonom koji nikada ne prerasta u oštar, što je čini jednom od najistaknutijih soprana njene generacije.”

„Sopran koji odoleva testu vremena”

Marija Guljegina je jedna od vodećih dramskih soprana u svetu, jedina koja je ostvarila naslovne uloge u 16 novih produkcija u Milanskoj skali (Teatro alla Scala), među kojima su Manon Lesko, ToskaDva FoskarijaBal pod maskamaMagbet, itd. Od 1991. godine Guljegina je imala više od 165 nastupa u Metropoliten operi u Njujorku i to u naslovnim ulogama opera AidaTurandot, ToskaNormaAdrijana LekuvrerMagbetNabukoAndre ŠenijePikova damaKavalerija rustikanaSly i druge. „Kraljica opere“, kako je kritičari nazivaju, često nastupa u svim značajnim operskim kućama širom sveta, među kojima su i Bečka državna opera, Marinski teatar, Bavarska državna opera, Nemačka opera Berlin, Teatar Liseo, Kovent Garden, Opera Bastilja, Teatar Kolon, Boljšoj teatar i drugi.

„Ruski sopran sa Verdijem u venama“ dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, uključujući nagrade „Pučini“ 2009. godine za najbolje izvođenje Pučinijeve opere, „Đovani Zenatelo“ za svoj prvi nastup u Veronskoj Areni, „Marija Zamboni“ zlatnu medalju, 1999. godine nagradu na festivalu u Osaki, 2001. godine nagradu „Belini“, nagradu za umetnost (Arte e Operosita nel mondo) u Milanu i mnoge druge. Za svoj društveni angažman od strane ruskog patrijarha Alekseja nagrađena je „Ordenom svete Olge“, najvišim ordenom Ruske pravoslavne crkve. Guljegina je počasna članica odbora Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, kao i globalna ambasadorka dobre volje Unicefa.

U njene skorašnje uspehe svrstavaju se nove produkcije među kojima su Sicilijanska večernjaBal pod maskama Sila sudbine u Marinski teatru, Turandot u Teatru Verdi u Salernu, turneja u Šangaju i Japanu sa teatrom Petruceli iz Barija, kao i trijumfalni solistički nastup u Karnegi holu u Njujorku i turneja sa samostalnim koncertima u Rusiji i Belorusiji. Takođe, svetla tačka u njenoj karijeri je i uloga Mini u operi Devojka sa zapada na otvaranju 65. festivala Pučinija.

Nakon osvajanja titule najboljeg dramskog soprana u italijanskom repertoaru, Guljegina je konačno debitovala u Vagnerovom repertoaru, i to na opšte oduševljenje kritičara kao Kundri u operi Parsifal koju je izvela pod dirigentskom palicom Valerija Gergijeva u Marinski teatru i Konstantina Trinksa u Sofijskoj nacionalnoj operi.

Njeni predstojeći angažmani uključuju razne solističke nastupe, kao i izvođenja opera Turandot i Toska u Marinski teatru. U sezoni 20/21, Guljegina će takođe debitovati u ulozi Kostelinčke u operi Jenufa u Marinski teatru i Kraljevskoj koncertnoj dvorani u Amsterdamu.

Citati iz novina:

Sopran koji odoleva testu vremena – Njujork tajms

Toska za koju treba umreti - Herald Tribune

Marija Guljegina, vladajuća Toska poslednje decenije - Njujork tajms

Guljeginino moćno izvođenje uloge izmučene sveštenicie iz Druida je lekcija o dramatično uverljivom vokalnom i muzičkom majstorstvu - El Mundo.

Muzika i drama su joj u venama i ubedljivo ih prenosi na druge - El Pais

Izvanredna Guljegina - Republika

Marija - glas kraljice, muzika zaista teče njenim venama - La Nazione

Njen sopran je prava stvar. . . Zanosni glas soprana i jeste suština Verdija. . . Njeno pevanje je bilo spektakularno ... - Herald

Guljegina nas je oborila s nogu svojim snažnim i sjajnim pevanjem  - Njujork tajms

Guljeginino glamurozno prisustvo na sceni u skladu je sa njenim svetlim i moćnim tonom koji nikada ne prerasta u oštar, što je čini jednom od najistaknutijih soprana njene generacije. - Mala knjiga operskih pevača

Izvor: operatheatremadlenianum.com

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak…

Nick Cave and The Bad Seeds

Štark Arena, Beograd

Beogradski koncert, koji je bio zakazan za 4. jun 2020, održaće se 15.…

Evropska premijera izložbe Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati