Program


OLIVER TVIST
18

Trenutni događajipreporučeni uzrast: 6 - 12 godina

trajanje: 90 minuta

O predstavi

Roman „Oliver Tvist“, kapitalno delo Čarlsa Dikensa, bio je predmet brojnih pozorišnih, filmskih i televizijskih adaptacija. U Pozorištu Boško Buha igran je u dve verzije – 1964. godine po dramatizaciji Branislava Kravljanca u režiji Bojana Stupice, i 1998. godine po dramatizaciji Džeremija Broka u režiji Nebojše Bradića. U ovoj našoj postavci, trećoj po redu na sceni Pozorišta Boško Buha, nastojali smo da ovu vrlo sumornu i tešku priču što je moguće više približimo malom gledaocu. To smo postigli na nekoliko načina. Pre svega – samom glumačkom podelom, jer u ovoj predstavi sve likove dece igraju deca-glumci, što će doprineti lakšoj identifikaciji gledalaca sa pričom i osećanju empatije prema glavnom junaku. Takođe, nastojali smo da priču ne lišimo one obavezne doze humora koju neguje i sam Dikens, a bez koje bi bilo nemoguće ispratiti životopis mladog Olivera po dnu društvene lestvice Londona 19. veka.

I na kraju, iako smo u najvećoj meri poštovali originalno delo, misao-vodilja ove naše predstave u potpunosti pripada savremenom trenutku i današnjoj ideji o borbi za prava deteta. Ona je sadržana u replici koju izgovara lik Rouz: “Kako dete može samo od sebe da bude lopov?” Upravo zbog svoje dečje neiskvarenosti i čestitosti, Oliver na kraju stiže do svoje nagrade – sticanja porodice. Za razliku od drugih adaptacija (i od originala), u ovoj smo i ostalim malim junacima, pripadnicima londonskog podzemlja, pružili priliku za pokajanje upravo zato što su samo - deca.

Milena Depolo, autorka dramatizacije

Milan Karadžić, reditelj predstave 

 

Lica

OLIVER TVIST Pavle Orlić*/Danilo Arnautović*

PRIPOVEDAČ Uroš Jovčić

FEJGIN Nemanja Oliverić

VRDALAMA Relja Vasić*/Nikola Brun**

NENSI Teodora Ristovski

SAJKS Miloš Vlalukin

GOSPODIN BAMBL Marko Gvero

GOSPOĐA KORNI Katarina Gojković

MONKS Amar Ćorović/Đorđe Stojković

BRAUNLO Nenad Nenadović

ROUZ Iva Pejović*/Dunja Stanković*

GOSPODIN SOUBERI / DžAJLS / PRODAVAC KNjIGA Branislav Platiša/Bora Nenić

GOSPOĐA SOUBERI / GOSPOĐA BEDVIN Aleksandra Simić

GOSPODIN GRIMVIG Dragoljub Denda

BOBI Aleksandar Kecman

NOA KLEJPOL Aleksandar Čupković*/Aleksa Božić*

ŠARLOTA Milena Drakulić*/Lenka Lisjak*

Vođa grupe dece iz sirotinjskog doma, Fejginove bande i grupe građana i građanki Londona: Nađa Knežević*

Dečaci iz sirotinjskog doma / Fejginova banda / Građani i građanke Londona: Andrijana Jevremović*, Aleksandar Čupković*, Aleksa Božić*, Milena Drakulić*, Lenka Lisjak*, Iva Pejović*, Dunja Stanković*, Miloš Jevtović*, Nikola Radulović*, Strahinja Azarić*, Mihajlo Eždenci*, Filip Španović*, Pavle Gajić*, Nemanja Pavlović*, Ignjat Đorđević*, Veljko Trivunović*, Tijana Čupković*, Iva Joseski*, Tara Babić*, Ljiljana Slović*

*polaznici ''Škole glume Snežane i Nenada Nenadovića''

**polaznik Škole glume i govora Omladinskog pozorišta ''Dadov''

 

 

(Izvor: buha.rs)

Preporuka


Marina Abramović, Čistač

Muzej savremene umetnosti

Izložba Čistač je prva velika evropska retrospektiva Marine Abramović, koncipirana u bliskoj saradnji…

KABARE

KOMBANK DVORANA, Jazz Kantina Lisabon

KABARE

Karlo Goldoni Krčmarica Mirandolina Režija: Jug Radivojević

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati