Program


MOBI DIK
5

MOBI DIK

Čuveni kit Mobi Dik, nemilosrdna morska neman koja potapa brodove i jede mornare, strah je i trepet za sve, osim za devojčicu Rejčel.

Tekst: Dimitrije  Kokanov

Režija: Snežana  Trišić

Dramaturg: Dimitrije  Kokanov i Mila Mašović-Nikolić

Scenografija: Ljubica Milanović

Kostim: Milica Grbić-Komazec

Muzika: Srđan  Marković

Scenski pokret: Damjan Kecojević

 

Uloge:

Devojčica  Rejčel JOVANA  GAVRILOVIĆ

Mama, Hobotnica DUŠICA SINOBAD

Tata, Kapetan Ahab, Kompas DAMJAN  KECOJEVIĆ

Peleg, Lampa JELENA  ĆURUVIJA ĐURICA

Kvikveg, Mesec MILOŠ ANĐELKOVIĆ

Starbak, Morski Talas SAŠA  KUZMANOVIĆ

Ismail, Mapa FILIP  HAJDUKOVIĆ

More, Mornari SVI

 

Datum premijere: 8. decembar 2017.

 

Uzrast: 4+

Trajanje: 60'

Autor: Herman Melvil / Dimitrije Kokanov

Scena: Scena za decu

Čuveni kit Mobi Dik, nemilosrdna morska neman koja potapa brodove i jede mornare, strah je i trepet za sve, osim za devojčicu Rejčel. Rejčel na prvi pogled izgleda kao sasvim obično dete koje je sa roditeljima na letovanju, ali njoj je poveren važan zadatak - da spase Mobi Dika od kapetana Ahaba i njegove posade. Ona jedina na svetu zna mesečevu tajnu i jedina ima moć da odbrani vodeni svet od čovekovog uništenja. U ovoj pustolovini, Rejčel će, da bi zaštitila starog i mudrog kita od sigurne smrti u mrežama kitolovaca, morati  da se vrati u prošlost i da se suoči sa svojim najvećim strahom, strahom od plivanja. Kroz avanturu koju će Rejčel doživeti, videćemo kako velika i strašna bića ponekad mogu biti slaba i bespomoćna, i kako mali i slabi mogu da postanu heroji koji će pomiriti čoveka i prirodu. 

 

O PREDSTAVI

 

Mobi Dik je u putopisima moreplovaca ostao zabeležen kao najveći, najstrašniji i najopasniji kit svih vremena. Herman Melvil je 1851. godine napisao  roman u kome potera kapetana Ahaba i ostalih moreplovaca sa broda Pikvod za Mobi Dikom prerasta u epsku pustolovinu i kosmičku borbu. U našoj predstavi glavni lik je jedna neobična devojčica Rejčel koja se usudila da Mobi Dika sagleda kao drugačije biće. Videla je u njemu sve ono što nijedan putopis nikada nije zapisao.

Na letovanju sa roditeljima Rejčel opet nije naučila da pliva ali je slušala more, talase, vetar i šum školjki, a onda je čula i pesmu kitova koja je odvodi u opasnu avanturu i misiju. Možda je sve to ona izmislila ili sanjala ali njena snaga da prepozna i izbori se za dobro u svakom biću pokrenuće more promena u svima, pa i u njoj samoj.

U sudaru svetova, prirode i civilizacije, prošlosti i sadašnjosti još uvek su najdalja i najveća otkrića ona koja  rađaju komnikacija, razmevanje i ljubav. Izgleda da se najopsanije dubine kriju u nama i drugim ljudima pa je svima lakše da plutaju na površini. Bojimo se da zaronimo. Ovo je predstava za plivače i neplivače, za avanturiste, pustolove i strašljivce. Za sve one koji se ne boje da upoznaju svoj strah jer se možda baš u njemu skriva neka čudesna lepota. Mobi Dik je poetska avantura o pustolovinama koje menjaju svet i pojedinca.

 

Snežana Trišić,

reditelj

 

Izvor: www.malopozoriste.co.rs

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak…

FEST 2021

Sava Centar, Dom omladine Beograda, Kombank Dvorana

FEST se priprema i odigraće se pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom…

Divlje meso Goran Stefanovski ADAPTACIJA, REŽIJA, SCENOGRAFIJA I IZBOR MUZIKE: Jagoš Marković

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati