Program


KONSTELACIJE
9

KONSTELACIJE

Nik Pejn
KONSTELACIJE
Režija: SAŠA MILAVIĆ DEJVIS
 more

Igraju:

Roland: UROŠ JAKOVLJEVIĆ
Marijana: ANA MANDIĆ

KONSTELACIJE su premijerno izvedene 2012. u Rojal Kortu u Londonu i za kratko vreme su postigle veliki uspeh. Nik Pejn je postao najmlađi dobitnik pozorišne nagrade koju dodeljuje Ivning Standard, a komad je postavljen na Brodveju i stekao svetsku slavu. Kvantna teorija igra značajnu ulogu u ovom komadu koji je istovremeno i “momak sreće devojku” romantična komedija. Roland, pčelar, na roštilju upoznaje Marijanu, koja se bavi kvantnom kosmologijom. U jednom trenutku ona objašnjava kako se teorija relativiteta koja pokriva sunce, mesec i zvezde kosi sa kvantnom mehanikom koja se bavi molekulima, kvarkovima i atomima. I razmišlja o mogućnosti paralelne egzistencije u okviru prostora koje konflikt ove dve teorije otvara.
KONSTELACIJE su drama koja pokazuje delovanje ove teorije u praksi, kroz odnos dvoje ljudi u paralelnim univerzumima. Komad istražuje slobodnu volju i ulogu slučajnosti u našim životima.


IZVODI IZ KRITIKA:

Režija Aleksandre Milavić Dejvis je odgovarajuće stilizovana, diskretna i tečna, a izbor dva mlada glumca, Uroša Jakovljevića i Ane Mandić, presudan je za uspeh predstave, premijerno izvedene u pozorištu Atelje 212. Scena je ukusno, minimalistički dizajnirana, otmeno osvetljena mnoštvom visećih sijalica koje se u različitom ritmu i intenzitetu pale i gase, na taj način pojačavajući ili utišavajući dinamiku igre (scenografija Marija Jevtić). Mladi glumci staloženo, precizno i dopadljivo igraju Rolanda i Marijanu, prolazeći kroz različita psihološka stanja, od egzaltiranosti pronalaska nove ljubavi, preko gneva, inata i osvetoljubivosti, zbog preljube, do neminovno mučnog suočavanja sa bolešću i smrću.

Ana Tasić, Politika 19.04.2016.

Drama i djeluje poput nekog začudnog kaleiodoskopa, magičnog labirinta, zamršenog mozaika u kojima šarena stakalca i kockice neprestano mjenjaju mjesta i tvore novu sliku, nude nova značenja i otkrovenja. Redateljski, Aleksandra Milavić Davies to rješava neprestanim ponavljanjima istoznačnih ili malo promjenjenih replika, scena je prazna, nad njom samo svijetle, različitim intenzitetom, desetine malih, treperavih žarulja, poput zvijezda na beskonačnom nebu nedohvatnog svemira – multiuniverzuma, prizori i scene odjeljuju se svjetlom i tamom. Glumački to je mnogo zahtjevnije, taj sklad u neskladu, prošlost u sadašnjosti, neizvjesnost budućnosti i nelagoda što će se to zbiti oko nas i u nama mladi glumci bravurozno donose: glasom, emocijom, tijelom, pokretom, krečući se i pokrečući baš poput onih stakalaca i kamenčića u tom neuhvatljivom mozaiku svijeta u kojem su zatočeni.

 Izvor: atelje212.rs

Suggestions


André Rieu

Štark Arena, Belgrade

André Rieu, the Dutch “King of Waltz”, who has made classical music accessible…

ZDRAVKO ČOLIĆ

Knežev Arsenal, Kragujevac

ZDRAVKO ČOLIĆ

Tekst i režija: Nikola Pejaković Uloge: Andrija Milošević Sloboda Mićalović Viktor Savić Aleksandra…

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs! When click on "SUBSCRIBE" button, user accepts to receive Tickets.rs e-mail news.

Dear Customer,

This site uses cookies to enhance the user experience. Using our site you agree to the use of cookies. Privacy Policy

Accept