Program


KONSTELACIJE
9

KONSTELACIJE

Nik Pejn
KONSTELACIJE
Prevod: Maja Maletković
Režija: SAŠA MILAVIĆ DEJVIS

Trenutni događajiNik Pejn

KONSTELACIJE

Prevod: Maja Maletković

Režija: SAŠA MILAVIĆ DEJVIS
Scenografija: Marija Jevtić
Izbor kostima: Saša Milavić Dejvis
Kompozitor: Božidar Obradinović
Asistent reditelja: Marko Jovičić
Organizacija: Jelena Tvrtković
Organizatorka na praksi: Kristina Krspogačin

Vođenje predstave: Milenko Adamov

Premijera: 15. april 2016.

Igraju:

Roland – UROŠ JAKOVLJEVIĆ
Marijana – ANA MANDIĆ

KONSTELACIJE su premijerno izvedene 2012. u Rojal Kortu u Londonu i za kratko vreme su postigle veliki uspeh. Nik Pejn je postao najmlađi dobitnik pozorišne nagrade koju dodeljuje Ivning Standard, a komad je postavljen na Brodveju i stekao svetsku slavu. Kvantna teorija igra značajnu ulogu u ovom komadu koji je istovremeno i “momak sreće devojku” romantična komedija. Roland, pčelar, na roštilju upoznaje Marijanu, koja se bavi kvantnom kosmologijom. U jednom trenutku ona objašnjava kako se teorija relativiteta koja pokriva sunce, mesec i zvezde kosi sa kvantnom mehanikom koja se bavi molekulima, kvarkovima i atomima. I razmišlja o mogućnosti paralelne egzistencije u okviru prostora koje konflikt ove dve teorije otvara.
KONSTELACIJE su drama koja pokazuje delovanje ove teorije u praksi, kroz odnos dvoje ljudi u paralelnim univerzumima. Komad istražuje slobodnu volju i ulogu slučajnosti u našim životima.


IZVODI IZ KRITIKA:

Režija Aleksandre Milavić Dejvis je odgovarajuće stilizovana, diskretna i tečna, a izbor dva mlada glumca, Uroša Jakovljevića i Ane Mandić, presudan je za uspeh predstave, premijerno izvedene u pozorištu Atelje 212. Scena je ukusno, minimalistički dizajnirana, otmeno osvetljena mnoštvom visećih sijalica koje se u različitom ritmu i intenzitetu pale i gase, na taj način pojačavajući ili utišavajući dinamiku igre (scenografija Marija Jevtić). Mladi glumci staloženo, precizno i dopadljivo igraju Rolanda i Marijanu, prolazeći kroz različita psihološka stanja, od egzaltiranosti pronalaska nove ljubavi, preko gneva, inata i osvetoljubivosti, zbog preljube, do neminovno mučnog suočavanja sa bolešću i smrću.

Ana Tasić, Politika 19.04.2016.

Drama i djeluje poput nekog začudnog kaleiodoskopa, magičnog labirinta, zamršenog mozaika u kojima šarena stakalca i kockice neprestano mjenjaju mjesta i tvore novu sliku, nude nova značenja i otkrovenja. Redateljski, Aleksandra Milavić Davies to rješava neprestanim ponavljanjima istoznačnih ili malo promjenjenih replika, scena je prazna, nad njom samo svijetle, različitim intenzitetom, desetine malih, treperavih žarulja, poput zvijezda na beskonačnom nebu nedohvatnog svemira – multiuniverzuma, prizori i scene odjeljuju se svjetlom i tamom. Glumački to je mnogo zahtjevnije, taj sklad u neskladu, prošlost u sadašnjosti, neizvjesnost budućnosti i nelagoda što će se to zbiti oko nas i u nama mladi glumci bravurozno donose: glasom, emocijom, tijelom, pokretom, krečući se i pokrečući baš poput onih stakalaca i kamenčića u tom neuhvatljivom mozaiku svijeta u kojem su zatočeni.

 

Mladen Bićanić (kritika sa gostovanja, Tuzla)

 

Izvor: atelje212.rs

Preporuka


FEST 2021

Sava Centar, Dom omladine Beograda, Kombank Dvorana

FEST se priprema i odigraće se pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom…

FEST 2021

Sava Centar, Dom omladine Beograda, Kombank Dvorana

FEST se priprema i odigraće se pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom…

Mark Kamoleti BOING – BOING Reditelj: Predrag Stojmenović Igraju: Radovan Vujović, Viktor Savić,…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati