Program


JUMBO BIG BAND

JUMBO BIG BAND

U martu mesecu ove godine ponovo će se okupiti tri najbolja big benda iz bivše Jugoslavije - Big Bend Radio-televizije Srbije, Džez orkestar Hrvatske Radio-televizije i Big Bend Radio- televizije Slovenije.

“JUMBO BIG BAND” KONCERT 

U martu mesecu ove godine ponovo će se okupiti tri najbolja big benda iz bivše Jugoslavije - Big Bend Radio-televizije Srbije, Džez orkestar Hrvatske Radio-televizije i Big Bend Radio- televizije Slovenije. 

Prvo zajedničko okupljanje i muziciranje u ovoj velikoj i nesvakidašnjoj formi – „džambo big bend“ sastava, bilo je davne 1989. godine, sa nastupima u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu. U istoriji džez muzike to je bio prvi nastup tri big benda zajedno na istoj bini. Do tada je bio poznat čuveni susret dva velikana - Kaunta Bejzija i Djuka Elingtona sa svojim orkestrima. Te 1989. tri orkestra su se na tri koncerta predstavila svojim pojedinačnim kompozicijama, ali i numerama posebno napisanim za ovu grandioznu formaciju džez muzičara. Veliki odjek u javnosti i lepa sećanja učesnika trajala su godinama, a kada su prošle teške godine, među kolegama se rodila ideja i javila želja da se napravi novi susret. 

Na jubilarnom dvadesetogodišnjem Novosadskom džez festivalu, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, zahvaljujući velikoj predanosti urednika i izvršnog producenta festivala, ali i umetničkih rukovodilaca sva ti ansambla, to se i desilo, nepune tri decenije kasnije, 2018. godine. Na izuzetno srdačnom, na momente i dirljivom muzičkom samitu, bilo je mnogo dobrog džeza, dobrih vibracija i druženja, a u domaćoj istoriji džez muzike ovaj koncert ostaće zabeležen po perfektno izvedenim odličnim autorskim kompozicijama sva tri orkestra, pojedinačnim, ali i delima za „jumbo“ sastav. 

Velika želja svih učesnika da se ponovo, kao nekad, ovaj vanserijski atratktivni muzički program izvede u sva tri grada upravo je pred nama. U drugoj sedmici marta „Jumbo big bend“ projekat počinje nastupom u Zagrebu, zatim u Ljubljani, da bi se na kraju završio koncertom u Beogradu, u Velikoj dvorani Sava Centra, 15. marta. Po tradiciji, na koncertu će se svaki od tri orkestra predstaviti sa svojim kompozicijama, a zatim će svi zajedno izvesti dela posebno napisana za ovaj muzički samit, uključujući i novi repertoar. Uz autorske džez kompozicije bazirane na narodnim motivima, biće izvedeni i odabrani džez standardi, kao i kompozicije koje predstavljaju svojevrsni omaž stvaralaštvu Djuka Elingtona, čiji je opus obeležio i obogatio big bend formu izražavanja u džez muzici. 

Izvor: Sava Centar

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak…

NICK MASON'S SAUCERFUL OF SECRETS

Sava Centar, Beograd

U Beograd stiže Nik Mejson, bubnjar grupe Pink Floyd koji će zajedno sa…

PERPETUUM JAZZILE, svetska vokalna ekstaza

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati