Program


GRK ZORBA
4

GRK ZORBA

Prema motivima romana Nikosa Kazancakisa “Život i vremena Aleksisa Zorbasa”
Mjuzikl u režiji Mihaila Vukobratovića
Premijera:
29. jul 2011. Sveti Stefan
06. oktobar 2011. Beograd
Dramatizacija: PREDRAG PERIŠIĆ
Dramaturg: SLOBODAN OBRADOVIĆ
Adaptacija i režija: MIHAILO…  više

Prema motivima romana Nikosa Kazancakisa “Život i vremena Aleksisa Zorbasa”

Mjuzikl u režiji Mihaila Vukobratovića

Premijera:
29. jul 2011. Sveti Stefan
06. oktobar 2011. Beograd

Dramatizacija: PREDRAG PERIŠIĆ
Dramaturg: SLOBODAN OBRADOVIĆ
Adaptacija i režija: MIHAILO VUKOBRATOVIĆ
Aranžer: VOJKAN BORISAVLJEVIĆ
Dirigent: ALEKSANDAR SEDLAR/MILAN NEDELJKOVIĆ
Kostimograf: EMILIJA KOVAČEVIĆ
Koreograf: SNEŽANA ZABLAĆANSKI
Umetnički saradnik: ŽELJKO JOVANOVIĆ
Scenograf: MAGDALENA VLAJIĆ
Lektor: DR LJILJANA MRKIĆ POPOVIĆ
Asistent kostimografa: TANJA MACURA

ULOGE:
ALEKSIS ZORBA – Desimir Stanojević
DŽEJSON – Slobodan Stefanović
MADAM BEATRIS – Ljiljana Stjepanović
MARIJA – Kristina Savić
KIROS – Vladan Savić
STAVROS – Danijel Korša
ANGEL – Milan Antonić/Slaven Došlo
LOLA – Ana Korać/Vesna Šašić
ELENA – Marina Aleksić/ Tatjana Dimitrijević

Ulogu Marije je premijerno igrala Jelena Jovičić.

BALET: Danica Arapović, Barbara Milovanov, Tamara Afanasijev, Irena Šarović, Biljana Knežević, Slavica Stojanović, Dolores Magdelinić, Elena Gromilić, Milan Gromilić/Đorđe Makarević, Nebojša Gromilić, Miloš Mitić, Igor Naumoski, Igor Grabovica, Nemanja Naumoski, Dušan Kaličanin

HOR: Jelena Mit, Zorica Bošković, Mirjana Stojanović, Biljana Peković, Bojana Račić, Tatjana Matejić, Milena Moravčević, Tatjana Nikolić, Voja Orlić, Marko Bogdanić, Bojan Gavrilović, Jovan Nikolić, Ljubiša Dinčić, Dušan Šida, Aleksandar Novaković, Mirjana Matić, Ivana Klarić, Marko Pantelić

ORKESTAR: Zoran Kovačevski, Vlada Mandić, Mihajlo Bogosavljević, Mladen Lukić, Ivan Ranković, Ana Rajković, Aleksandar Miletić, Uroš Ranković, Tatjana Radunović/ Ivana Pavlović, Nikola Đokić/ Želimir Vasić, Vlastimir Blagojević, Dejan Stojadinović, Milan Kitanović i Nebojša Stanić.

 

Dramatizacija romana Nikosa Kazancakisa čiji je naslov „Doživljaji Grka Zorbe“ koju je uradio Predrag Perišić, dovoljna je inspiracija i ubedljiv povod za scensku analizu ove priče. Ima, međutim, nečeg neobičnog u ličnosti tog junaka koji nije sitni preverant, igrač na malom prostoru ili neko ko vreba priliku da se okoristi. Zorba je junak širokog poteza, on u sebi miri neobuzdanu prirodu pustolova i nekoga ko može uploviti u mirnu luku, on je umetik života koji je u stanju da, kada ga ponese emocija, i sebe iznenadi. U našoj priči Zorba jeste neobičan junak ali je netipičan i zbog toga što pored njega i te kako ima mesta za ostale.

Šta više on bez njih nje moguć.

Zorbin saputnik Džejson (Jason), slično svom imenjaku iz davnih dana, ima tu sreću da mu u potrazi za zlatnim runom u tom nemogućem poduhvatu društvo pravi Zorba, baš kao što Beatris može računati na Zorbinu velikodušnost i umreti srećna.

Svi oni: i lepa udovica Marija, brižni Kiros i blagorodni Angel, ali i nesrećno zaljubljeni Stavros, ostrvljani i monasi, svi zajedno tvore jedan izolovani prostor u kome vladaju neobični zakoni i običaji koji su verovatano nastali mešanjem vrelog mediteranskog sunca, usamljenosti i želje za svetom koja se možda može ostvariti pesmom i igrom. Na pustoj plaži.

Mihailo Vukobratović

 

 

S obzirom na iskustva tokom priprema i naročito imajući u vidu umetnički domet ostvaren sa predstavom „Glorija“, Pozorište na Terzijama i u ovoj sezoni ponovo sarađuje sa Budva Grad teatrom u realizaciji nove predstave „Grk Zorba“. Budvanska premijera je održana 29. jula 2011. godine, a beogradskom premijerom 6. oktobra otvaramo novu 2011/12 sezonu.

„Grk Zorba“ je zasnovan na dramaturškom predlošku Predraga Perišića rađenom prema romanu Nikosa Kazancakisa posvećenom neobičnom junaku Zorbi, burnom životu ovog pustolova koji na svoj način traga za smislom života.

U vrtlogu zvanom Zorba našao se pre svih jedan mladi Englez Džejson koji u postojbini svojih predaka namerava da oživi ugašeni porodični rudnik i probudi svoju usahlu inspiraciju pisca ne sluteći da će u toj zatvorenoj sredini, istina uz paprenu cenu, pronaći slobodu.

Scenska interpretacija ove neobične, opore priče o ljudima u zatvorenoj sredini, omeđenih mnogim uzusima koji diktiraju njihove živote, završava se Zorbinim i Džejsonovim katarzičnim plesom na pustoj plaži koji ne ostvalja nikakvu dilemu o ceni slobode.

Predstava „Grk Zorba“, rađena je u skladu sa dostignutim izvođačkim dometima i kreativnim sposobnostima svih ansambala Pozorišta na Terazijama koje, naravno, uvek nastoji da proširi kao i visokim produkcijskim standardom koje ovo pozorište neguje.

 

Željko Jovanović (Izvor: pozoristeterazije.com)

 

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa, megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov…

WARDRUNA

Sava Centar, Beograd

Norveška grupa Wardruna, već duže vreme prvorazredna nordijska atrakcija koja donosi magičan zvuk…

ANDRE RIEU SE VRAĆA PRED SRPSKU PUBLIKU! Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa,…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati