Program


Fest Mono- "HASANAGINICA"
10

Fest Mono- "HASANAGINICA"

Fest Mono
POZORIŠTE LUTAKA "PINOKIO"
„Hasanaginica“ – Marija Đajić, Poetski teatar BiT, Trebinje

Trenutni događajiFest Mono
POZORIŠTE LUTAKA "PINOKIO"
„Hasanaginica“ – Marija Đajić, Poetski teatar BiT, Trebinje
 
Monodrama  se bazira na adaptaciji  epske pjesme i  tri istoimene drame “Hasanaginica” koje su napisali Milan Ogrizović, Aleksa Šantić i Ljubomir Simović. Spajajući u jednu cjelinu različite vizije o tome ko je zapravo bila Hasanaginica,  vidimo da  Ogrizović  najviše govori o ljubavi,  Simović  je koncentrisan na gubitak djeteta, dok Šantić  po važnosti spaja oboje. Ono gdje se svi podudraju manje više,  jeste Hasanaginičin  epsko-lirski  lik  koji nam na simboličan način kazuje šta je, ko je i kakava je obespravljena  žena kroz vijekove.  Mi smo i danas skoro svakodnevno,  kroz različite medije,  okruženi  pričama o nesrećnim sudbinama  savremenih  Hasanaginica. Mnogo je majki koje bez opravdanja ostaju bez svoje djece. Mnogo je Hasanaga  i begova Pintorovića koji sebi  daju za  pravo uloge  sudija i bogova. Navikli smo da naša žena  svašta mora.  Hajde da razmislimo  „šta bi bilo kad bi bilo“ da ona sada mora samo jedno, a to je da prestane da mora. Stoga vrijeme je da  prodiše, da počnt živjeti za sebe, ne za djecu,ne za muža, ne za komšije, već prvo za sebe, pa tek onda za sve ostale. 
Vrijeme je da Hasanaginice konačno nauče da se bore, a ne da umiru!

 

(Izvor: www.pinokio.rs; www.festmono-pan.org.rs; Facebook: @FestivalMonoPan)

Preporuka


Pozorište "SLAVIJA"

Pozorište "SLAVIJA", Beograd

Pozorište "SLAVIJA"

TRICKY

Dom omladine Beograda

Legendarni trip-hop muzičar i producent Triki (Tricky) održaće koncert 15. oktobra 2021. godine…

CIGANI LETE U NEBO Mjuzikl Pozorište na Terazijama Mjuzikl u režiji Vladimira Lazića

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati