Program


FEST 2020 - UPRKOS MAGLI
6

FEST 2020 - UPRKOS MAGLI

Prema podacima Interpola, danas Evropom luta više od deset hiljada maloletnih izbeglica bez roditeljskog staranja, od toga polovina utočište traži na drumovima Italije. Uprkos magli je filmska priča o jednom od njih. Film prati Paola, menadžera restorana u malom gradu u blizini Rima, koji jedne kišne večeri pri povratku sa posla pronalazi promrzlo osmogodišnje dete na autobuskoj stanici i odlučuje…  više

UPRKOS MAGLI

Nonostante la nebbia / Despite The Fog

Italija, Srbija, Severna Makedonija, Francuska / 2019 / 100’

 

Drama

 

Glavni program - van konkurencije 

Prema podacima Interpola, danas Evropom luta više od deset hiljada maloletnih izbeglica bez roditeljskog staranja, od toga polovina utočište traži na drumovima Italije. Uprkos magli je filmska priča o jednom od njih. Film prati Paola, menadžera restorana u malom gradu u blizini Rima, koji jedne kišne večeri pri povratku sa posla pronalazi promrzlo osmogodišnje dete na autobuskoj stanici i odlučuje da ga povede sa sobom kući. Dečak se zove Muhamed i izbeglica je, prepušten sam sebi nakon što je izgubio roditelje tokom putovanja do Italije u gumenom čamcu. Prisustvo deteta uznemirava Paolovu suprugu Valeriju, koja je isprva sumnjičava i neodlučna, ali na kraju pristine da ga prime na jedno veče. Nakon nekog vremena, Valerija menja mišljenje i odlučuje da zadrži Muhameda. Italijanski bračni par pokušava da u malom Arapinu nađu utehu i neku vrstu zamene za svog rano preminulog sina Marka, ali sve više nailaze na otpor sredine i sopstvene porodice koja ne prihvata njihovu odluku da zadrže dečaka.

 

 

Režija:

Goran Paskaljević 

Scenario:

Goran Paskaljevic, Marco Alessi, Filip David, Giuseppe Eusepi 

Fotografija:

Milan Spasić 

Montaža:

Uroš Timotijević 

Muzika:

Vlatko Stefanovski 

Uloge:

Donatella Finocchiaro, Giorgio Tirabassi, Ali Mousa Sarhan, Francesco Acquaroli, Francesca Cutolo, Anna Galiena, Luigi Diberti, Tamara Aleksić 

Producenti:

Amedeo Letizia, Mariella Li Sacchi, Simona Banchi, Goran Paskaljević, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska, Angelo Laudisa 

Produkcija:

Cinemusa, Nova Film, Rosebud Entertainment Pictures, Sektor Film Skopje 

Distributer:

Oktobar film

 

GORAN PASKALJEVIĆ

Goran Paskaljević je jedan od najznačajnijih i najcenjenijih evropskih nezavisnih reditelja. Rođen je 1947. u Beogradu, a studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova (Bure Baruta, Specijalni tretman, Tuđa Amerika, Varljivo leto '68...), koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima (Kan, Berlin, Venecija, Toronto, San Sebastijan, Valjadolid...). Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u London 2010. prireditili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku o njegovom radu.

 

 

Filmografija:

2019 Uprkos magli / Nonostante la nebbia / Despite the Fog

2016 Zemlja bogova / Dev Bhoomi / Land of The Gods

2012 Kad svane dan / When Day Breaks

2009 Medeni mesec / Honeymoons

2006 Optimisti / The Optimists

2004 San zimske noći / Midwinter Night's Dream

2001 Kako je Hari postao drvo / How Harry Became a Tree

1998 Bure baruta / Cabaret Balkan

1995 Tuđa Amerika / Someone Else's America

1992 Tango argentino

1989 Vreme čuda / Time of Miracles

1987 Anđeo cuvar / Guardian Angel

1984 Varljivo leto '68 / The Elusive Summer of '68

1982 Suton / Twilight Time

1980 Poseban tretman / Special Therapy

1979 Zemaljski dani teku / The Days on Earth Are Flowing

1977 Pas koji je voleo vozove / The Dog That Liked Trains

1976 Čuvar plaže u zimskom periodu / Beach Guard in Winter

 

Festivali:

2019 – Valjadolid, Goa / Valladolid International Film Festival, International Film Festival of India (Goa)

 

 

Izvor: CEBEF

Preporuka


ZDRAVKO ČOLIĆ

Knežev Arsenal, Kragujevac

Neprikosnovena pevačka legenda, najveće ime naše pop muzike Zdravko Čolić održaće u subotu…

Nišville 2020

NIška tvrđava, Niš

Jazz festival Nišville 2020!

Predstavu je režirala Ana Tomović, a igraju Tamara Krcunović i Miloš Timotijević. Ingmar…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati