Program


FEST 2020 - OPTUŽUJEM
7

FEST 2020 - OPTUŽUJEM

Tema filma je ozloglašena afera Drajfus s kraja 19. veka. Kapetan Alfred Drajfus, jedan od malobrojnih Jevreja - članova generalštaba Francuske armije, nepravedno je osuđen 1894. pod optužbom da je špijunirao za Nemačku. Francuski oficir Žorž Pikar rizikuje karijeru i život, boreći se čitavu deceniju da obelodani istinu i oslobodi lažno optuženog Drajfusa iz užasnog zatvora na Đavoljem ostrvu.  više

OPTUŽUJEM

J’ACCUSE / AN OFFICER AND A SPY

 

Francuska, Italija / 2019 / 132’

 

Istorijska drama, triler

 

Gala 

Tema filma je ozloglašena afera Drajfus s kraja 19. veka. Kapetan Alfred Drajfus, jedan od malobrojnih Jevreja - članova generalštaba Francuske armije, nepravedno je osuđen 1894. pod optužbom da je špijunirao za Nemačku. Francuski oficir Žorž Pikar rizikuje karijeru i život, boreći se čitavu deceniju da obelodani istinu i oslobodi lažno optuženog Drajfusa iz užasnog zatvora na Đavoljem ostrvu. Razotkrivanje kriminalnog ponašanja u koje je bio upleten praktično čitav francuski generalštab, a podržao ga najveći deo političkog establišmenta, potreslo je francusku državu iz temelja.

 

 

Režija:

Roman Polanski 

Scenario:

Robert Harris, Roman Polanski 

Fotografija:

Pawel Edelman 

Montaža:

Hervé de Luze 

Muzika:

Alexandre Desplat 

Uloge:

Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois 

Producent:

Alain Goldman 

Produkcija:

Stela Cine, Bord Cadre Films, CounterNarrative Films, Participant 

Distributer:

MCF MegaCom Film

 

ROMAN POLANSKI

Roman Polanski (Pariz, 1933) je francusko-poljski filmski reditelj , producent, scenarista i glumac. Pohađao je Nacionalnu filmsku akademiju u Lođu u Poljskoj. Prvi igrani dugometražni film Polanskog, Nož u vodi (1962), snimljen je u Poljskoj i bio je nominovan za Oskara za najbolji strani film. Nakon toga Polanski je dobio još pet nominacija za Oskara, dve nagrade BAFTA, četiri Cezara, nagradu Zlatni globus i Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu. Godine 1968. učvrstio je svoj status režirajući horor film Rozmarina beba (1968). Film Kineska četvrt (1974) je nominovan za 11 Oskara. Godine 2002. producirao je i režirao film Pijanista, koji je dobio tri Oskara, među njima za najbolju režiju, kao i brojne međunarodne nagrade. Osvojio je nagradu za najbolju režiju za film Pisac iz senke (2010) na dodeli 23. Evropskih filmskih nagrada.

 

 

Filmografija:

2019 J’accuse / An Officer and a Spy / Optužujem

2017 Based on a True Story / Prema istinitoj priči

2013 Venus in Fur / Venera u krznu

2011 Carnage / Pokolj

2010 The Ghost Writer / Pisac iz senke

2005 Oliver Twist / Oliver Tvist

2002 The Pianist / Pijanista

1999 The Ninth Gate / Deveta kapija

1994 Death and the Maiden / Smrt i devojka

1992 Bitter Moon / Gorski mesec

1988 Frantic / Mahnit

1986 Pirates / Pirati

1979 Tess / Tes

1976 The Tenant / Stanar

1974 Chinatown / Kineska četvrt

1972 What?

1971 Macbeth / Magbet

1968 Rosemary's Baby / Rozmarina beba

1967 The Fearless Vampire Killers / Bal vampira

1966 Cul-de-sac

1965 Repulsion / Odvratnost

1964 The World's Most Beautiful Swindlers (segment "La Rivière de Diamants")

1962 Knife in the Water / Nož u vodi

 

Festivali:

2019 Venecija / venice Film Festival

 

Nagrade:

2019 Venecija – Nagrada žirija, FIPRESCI nagrada / Venice International Film Festival – Silver Lion Grand Jury Prize for Roman Polanski, FIPRESCI Prize 

 

Izvor: CEBEF

Preporuka


ZDRAVKO ČOLIĆ

Knežev Arsenal, Kragujevac

Neprikosnovena pevačka legenda, najveće ime naše pop muzike Zdravko Čolić održaće u subotu…

Norman Beaker Trio (GB)

Atom Akademija, Beograd

Norman Beaker Trio se vraća u Beograd gde će 4. maja 2021. godine…

MARIJA ŠERIFOVIĆ – Druga strana ploče vol.2

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati