Program


Dva viteza iz Verone
32

Dva viteza iz Verone

Vilijam Šekspir
DVA VITEZA IZ VERONE
Režija: Mia Knežević

Dramaturgija: Đorđe Petrović Scenografija: Daniela Dimitrovska Kostimografija: Selena Tomašević Originalna muzika: Branko Džinović Otići ili ostati? Biti srećan ili biti uspešan? Biti dobar sebi ili dobar svima? Ići srcem ili glavom?... I šta izabrati kada na jednoj strani stoji romantična ljubav, a na drugoj iskreno prijateljstvo? "Dva viteza iz Verone" je jedna od prvih Šekspirovih komedija. U njenom centru su mladi ljudi, mučeni uvinerzalnim pitanjima koja sebi postavljaju svi ljudi ovih godina, bez obzrira na epohu u kojoj žive. Zaljubljivanja, putovanja, prijateljstvo, obrazovanje i potraga za sopstvenim mestom u društvu koje se deli na vladare, sluge i sve nas između – čine zaplet ove komedije, ali ne i njenu osnovu temu. Njena tema su dva lica vrline i dilema: koje je pravo? To je ono što Dva viteza iz Verone čini toliko aktuelnim, u svetu duplih aršina, relativizovanih vrednosti i takozvane post-istine.

IGRAJU: Protej- Miloš Vojnović; Valentin – Strahinja Barović; Julija – Kristina Pajkić; Silvija – Ivana Jokić; Turijo – Nikola Breković; Vojvoda – Ljubiša Barović; Spid – Vladimir Milojević; Lans – Dušan Simić; Krab – Slobodan Petranović – Šarac; Luceta – Aneta Tomašević; Antonio – Ivan Tomašević; Pantino – Siniša Maksimović; Žena iz drugog vremena – Slađana Pajčić

SVIRA: Branko Džinović

Asistentkinja scenografkinje: Maja Vujović

Inspicijentkinja: Jelena Ivetić

Suflerke: Zorica Stevanović / Jelena Manjenčić

Tehnički rukovodilac: Radivoj Kostadinović

Svetlo majstor: Luka Popović

Ton majstor: Kosta Pavlović

Krojački radovi: Zlatomir Nenadović, Dragica Vujković

Bravarski radovi: Mihailo Brezina

Stolarski radovi: Borivoj Čeivanović

Šminka i frizura: Gordana Barović

Garderoberke: Danijela Dragojević, Biljana Kostadinović

Pomoćnica garderoberki: Jelena Teodorović (Omladinski klub Šabačkog pozorišta)

Rekviziterka: Mirjana Neziri

Dekorateri: Čedomir Vučinić, Ivan Jovanović, Josip Ucaj

Električar: Miodrag Popović

Fotografije: Jugoslav Radojević

Grafički dizajn: Grupa Kombinart

ZAHVALJUJEMO SE: Fakultetu tehničkih nauka, Novi Sad; Jovanu Zdravkoviću, Anji Aranđelović i Đorđu Damjanoviću

MIA KNEŽEVIĆ (Novi Sad, 1989) je rediteljka. Pozorište i film voli zbog pripovedanja. Za nju, to su mediji koji svojim moćnim sredstvima daju dublji i vidiljiviji smisao događajima preuzetim iz stvarnosti.

ĐORĐE PETROVIĆ (Šabac, 1985) završio je osnovne studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i master studije dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Uglješe Šajtinca.

DANIELA DIMITROVSKA (Bitolj, 1986) se bavi arhitekturom i scenografijom. Docentkinja je na Odseku za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, gde učestvuje u realizaciji nastave iz oblasti scenskog dizajna. Kreira scenografije za pozorište i film.

SELENA TOMAŠEVIĆ (Šabac, 1990) završila je Školu primenjenih umetnosti (odsek: stilski krojač) i diplomirala kostimografiju. Radila je kostime za pozorišta širom Srbije, a prva profesionalna iskustva stekla je u Šabačkom pozorištu.

BRANKO DŽINOVIĆ (Šabac, 1981) završio je muzičku školu u Šapcu i nije se smirio, dok 2017. nije doktorirao harmoniku u Kanadi. Predaje harmoniku u Muzičkoj školi “Vatroslav Lisinski” u Beogradu. U toku karijere dobijao je nagrade i kritike. Za kritike se pravio da ih ne čuje, što i vama savetuje.

REČ REDITELJKE

ČAST KOJE NEMA

Iako za svaki događaj postoji i ona druga strana sa koje ćemo ga posmatrati i analizirati, deluje da je u današnjem (javnom) svetu sve lako podložno nekom kvazi dvostranom sagledavanju, kako pojava i događaja, tako i ličnosti. Stvorili smo jedan olaki, paušalni, procenjivački svet u kojem navodna sagledavanja stvari iz različitih uglova zapravo dovode do relativizacije mnogih pojmova. Pošto u procenjivanju stvari veliku ulogu igra i pozicija sa koje se nešto posmatra, tako smo stigli i do toga da se lako praštaju ozbiljne i nedopustive greške, a sam moral ispada neka potpuno prevaziđena kategorija, jer je i on tobože podložan dvostranom sagledavanju. Tu je najteže mladim ljudima, koji tek treba da provere na svojoj koži u kakvom društvu žive, i da li u njima postoji posađen moral koji se neće tako lako slomiti zbog novih životnih okolnosti. Iako nas život iskušava svakodnevno, pitanje lične časti i odgovornosti niko ne može da izrelativizuje dok u sebi imamo izgrađenu svest o istima. Dva viteza su predstava o jednoj časti, koje u savremenom svetu gotovo da i nema.

Mia Knežević

(Izvor: www.sabackopozoriste.rs, Facebook: @sabackopozoriste)

Preporuka


ZDRAVKO ČOLIĆ

Knežev Arsenal, Kragujevac

Usled i dalje nepovoljne situacije izazvane pandemijom Kovid-19, planirani koncert Zdravka Čolića u…

LARA FABIAN

Štark Arena, Beograd

Sa više od 20 miliona albuma prodatih širom sveta, Lara Fabian se vraća…

ON - Zoran Cvijanović ONA - Nataša Ninković Koliko puta ste se stavili…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati