Program


DEVEDESETE U KRAJU

DEVEDESETE U KRAJU

“DEVEDESETE U KRAJU“ / Jovana Ristić
Režija: Nenad Radović
STUDIO CENTAR, Beograd

“DEVEDESETE U KRAJU“ / Jovana Ristić   

Režija: Nenad Radović

STUDIO CENTAR, Beograd

Trajanje: 80 minuta

Velika sala  / Dom omladine Beograda 
 
Predstava “DEVEDESETE U KRAJU” je rađena po istoimenom HIT tinejdž romanu, naše mlade spisateljice Jovane Ristić, dobitnice mnogobrojnih nagrada za ovo književno delo.
 
Priča prati odrastanje jedne generacije tokom devedesetih u Beogradu, dok se celim regionom šire ratna mržnja i strahote, a Srbiju pogađaju sankcije i nemaština. Kriminal, odlazak mladih ljudi u rat, borba za preživljavanje, promocija kiča i šunda, uticaće na potpunu promenu celokupnog sistema vrednosti kod mladih ljudi, čije posledice osećamo i dan danas.  Milica, mlada devojka, sazreva uz najbolju drugaricu upoznajući fenomene koje su devedesete donele – po prvi put ide na splavove, čezne za skupim patikama, sluša nove hitove, sanja da postane manekenka, druži se s dizelašima iz „starije ekipe”, zaljubljuje se u sumnjivog momka iz kraja, ne sluteći koliko sve te naizgled bezopasne potrebe mogu da promene njen život i postave je na klackalicu života i smrti. Po prvi put iz perspektive jedne devojke, i kroz njenu sudbinu, prikazana je poslednja decenija dvadesetog veka na ulicama prestonice.
 
Ova predstava, puna dokumentarističkog materijala, ne govori samo o devedesetim, već šalje jasnu poruku mladima o toleranciji, empatiji prema okolini i širenju pozitivnih veza prema osobama drugačije rasne i verske pripadnosti.
 
„Devedesete u kraju” Jovane Ristić je vešto skrojen i dobro ispripovedan kaleidoskop priča napisanih od strane nekog ko dobro poznaje jezik, književnost i život. A život u devedesetima je bio sve, samo ne lak.
 
Studio Centar je od same autorke, kao i njene izdavačke kuče PORTALIBRIS dobio ekskluzivno pravo da ovaj roman, koji je do sada prodat u tiražu od 10.000 primeraka, prvi put postavi na scenu, zahvaljujući prethodnim uspešnim predstavama namenjenim mladoj publici. 
 
Predstava je namenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolcima.  
 

Izvor: Studio - Centar za kulturnu edukaciju 

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak…

Nick Cave and The Bad Seeds

Štark Arena, Beograd

Beogradski koncert, koji je bio zakazan za 4. jun 2020, održaće se 15.…

Ružni, prljavi, zli Slobodan Obradović (po motivima filma E. Skole) Reditelj: Lenka Udovički

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati