Program


DEČJA SOBA
6

DEČJA SOBA

Opera za decu

Kompozitor: Milenko Živković
Libreto: Desanka Maksimović
Dirigent: Milan Nedeljković
Reditelji: Natalija Stanković i Mateja Đedović, mentor Boris Liješević

„Kompanija Balet Mladih“ Instituta za umetničku igru, koreografi Mila Stijak i Ana…  više

Trenutno nema događaja

Ovaj događaj je istekao. Aktuelne događaje možete pronaći na www.tickets.rs

Poslednji datum događaja:: Nedelja, Januar 23 2022 12:00

Opera za decu

 

Kompozitor: Milenko Živković

Libreto: Desanka Maksimović

Dirigent: Milan Nedeljković

Reditelji: Natalija Stanković i Mateja Đedović, mentor Boris Liješević

 

„Kompanija Balet Mladih“ Instituta za umetničku igru, koreografi Mila Stijak i Ana Bošković

 

Hor Dečjeg kulturnog centra: „Naći svoju zvezdu“, dirigent: Snežana Despotović

 

Solisti Muzičke škole „Vojislav Vučković“, klasa prof. Maja Đokić

 

Orkestar polaznici projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ i profesionalni muzičari

 

Uloge:

Uloge tumače polaznici projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“

 

Mama: Biljana Jovanović

Tata: Boris Papak

Prvo dete: Olivera Krivokuća

Drugo dete: Isidora Bogdanović

Treće dete.: Sara Ristić

Četvrto dete: Mina Nikolić

 

Uzrast: 5+

Trajanje:

Autor: M. Živkovića / D. Maksimović

Scena: Scena za decuKoncipirano skoro kao „didaktičo sredstvo“ sastavljeno od kraćih muzičko-scenskih slika, ovo delo predstavlja idealan način da se najmlađa publika uvede u svet opere. 

Premijera opere za decu „Dečja soba“ na 53. Beogradskim muzičkim svečanostima

U okviru 53. BEMUS-a, 12. i 13. novambra sa početkom od 20 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“ premijerno će biti izvedena opera za decu kompozitora Milenka Živkovića po tekstu Desanke Maksimović.

„Dečja soba“ je prva dečija opera koja je u klasičnoj operskoj formi napisana u Srbiji. Izvdena je 20. i 26. februara 1941. godine. Delo jedinstvenih vrednosti, rad je dva velikana srpske umetnosti, i pokazatelj naprednog mišljenja i visokog razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini dvadesetog veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim stremljenjima u Evropi. 

Ove godine se navršava 120 godina od rođenja Milenka Živkovića, čiji su značaj i delo nepravedno zapostavljeni u našoj sredini, a na 53. BEMUS-u sa izvoeđenjem „Dečje sobe“ podsetićemo na njegov nemerljiv doprinos u stvaranju muzičke i scenske umetnosti u Srbiji.

Opera „Dečja soba“ komponovana je po motivima istoimene kratke priče, naše poetese Desanke Maksimović, i predstavlja ne samo prve korake kompozitorske prakse usmerene na najmlađu publiku u Srbiji u četvrtoj deceniji dvadesetog veka, već i pravi biser opusa Milenka Živkovića i naše kulturne baštine.

Koncipirano skoro kao „didaktičo sredstvo“ sastavljeno od kraćih muzičko-scenskih slika, ovo delo predstavlja idealan način da se najmlađa publika uvede u svet opere. Niz zanimljivih slika zapravo tretira ordinarne, svakodnevne teme iz života jedne porodice. Posmatrano iz ugla roditelja, ali i iz ugla dece sa iskorakom, kako je očekivano kada su deca u pitanju, u pomalo fantazmagorični svet. Četvoro dece suprotstavljaju se dosadnim svakodnevnim ritualima i zahtevima roditelja. Njihova nepresušna želja za igrom vodi ih u šumski svet patuljaka i životinja, gde vladaju pesma i igra. Prodor bajke u realnost, te dečja igra koja se suprotstavlja nametnutom, naveli su nas na razmišljanje o odnosu naše svakodnevnice prema igri i slobodi, kao i na to kako da na atraktivan i zabavan način približimo deci tradicionalne  vrednosti.

Ideja za rekonstrukciju i izvođenje ovog dela je proizašla iz projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ koji Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“ realizuju pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope. Projekat ima za cilj povezivanje i usavršavanje mladih operskih umetnika, promovisanje operske umetnosti i stvaranje nove publike. Uz požrtvovan rad mladih školovanih pevača, reditelja, dirigenata, instrumentalista, scenografa, koreografa, a uz mentorstvo afirmisanih umetnika. Izvođenje uključuje i dečiji hor, kao posebnog ponosa celokupnog anasambla.  Projekat ima za cilj da doprinese razvoju srpske operske umetnosti kroz kreativnu snagu nove generacije operskih umetnika i njihove mladalačke energiju koja će uz savremen pristup vaspitavati novu publiku i vratiti sjaj operskoj umetnosti kod nas. 

Produkcija i tehnička realizacija Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“.

Naša ponuda


Preporuka


Željeni događaj možete pronaći na našem novom sajtu, koji ima za cilj bolje korisničko iskustvo. Nadamo se da ćete u…

André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak u beogradsku Arenu.

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati