Program


DEČAK SA KOFEROM
8

DEČAK SA KOFEROM

DEČAK SA KOFEROM
Režija: Damjan Kecojević
 više

Režija: Damjan Kecojević
Prevod: Milica Naumović
Dramaturg: Bojana Lazić
Scenograf: Zorana Petrov
Kostimograf: Maja Mirković
Kompozitor: Vladimir Pejković

Uloge:
Mladen  Lero
Jelena  Ilić
Jovana  Cvetković
Jelena  Ćuruvija Đurica
Dubravka  Kovjanić
Nedim  Nezirović

Premijera: 2. oktobar 2020.

Uzrast: 11+
Trajanje: 65'
Autor: Majk Keni
Scena: Večernja/Tinejdž scena

“Dečak sa koferom” autora Majka Kenije je priča o dvanaestogodišnjem dečaku koji je primoran da napusti svoj dom i krene na dugo i opasno putovanje ka boljem životu u “obećanoj zemlji”. U malom koferu, koji nosi sa sobom, nalazi se njegovo  najveće bogatstvo – priče koje su mu pričali roditelji pre spavanja. Uz pomoć tih priča i Krisje, devojčice koju na putu upoznaje, Naz uspeva da se sretne sa bratom na sigurnom, i ispriča novu priču. Svoju priču.

O PREDSTAVI

Predstava se kao dominantnom temom bavi pitanjem nasilne migracije dece koja je sve više prisutna u savremenom društvu, i ima za cilj da kod publike razvije empatiju prema raseljenim licima. Ovim projektom želimo da pomognemo u rešavanju problema kvalitetnije integracije i prihvatanja od strane zajednice u koju raseljena lica dolaze.

Postavkom ovog teksta Malo pozorište „Duško Radović“ želi da po prvi put predstavi domaćoj publici delo jednog od najznačajnijih savremenih dramskih pisaca za decu i mlade iz Velike Britanije.

Radnja komada se odvija kroz naraciju dvanaestogodišnjeg junaka koji se zove Naz. Zajedno sa porodicom on mora da napusti ratom zahvaćenu domovinu. Njihov cilj je da se domognu „obećanog grada“ (London) kako bi se tamo susreli sa Nazovim starijim bratom i započeli bolji život. Ubrzo shvataju da nemaju dovoljno novca kako bi svi zajedno krenuli na tako dugo putovanje.  Zbog toga roditelji donose odluku da glavnog junaka pošalju samog u ovu opasnu avanturu, kako bi bar on bio na „sigurnom“ tlu.

Naz sa sobom, pored malog kofera, nosi i priče koje mu je otac pričao. On zamišlja da je Sindbad moreplovac, omiljeni junak iz očevih priča, koji prolazi kroz pustinje, planine i mora. Identifikacija sa glavnim junakom iz očevih priča daje mu dodatnu snagu za nedaće koje će uslediti. 

Na ovom dvogodišnjem putovanju on nailazi na veoma intrigantne likove i uz pomoć svoje prijateljice Krisje, koju upoznaje na početku putovanja prevazilazi nekoliko vrlo komplikovanih i opasnih prepreka.

Na kraju komada Naz uspeva da stigne do brata, i ubrzo uviđa da život u obećanoj zemlji nije med i mleko. Uprkos toj činjenici on shvata da će sreća biti uz njega dokle god ima svoje priče.

Ova priča govori o gotovo svakoj mogućoj stvari koja te može zadesiti na putovanju. Za komad koji se bavi veoma mračnim temama poput rata, odvajanja od porodice, prihvatanja surove strane života..., on odiše lakoćom i humorom. Skoro svaka ozbiljna i teška situacija u komadu dobije na kraju zabavan obrt.

Komad je napisan u formi pripovedanja (storytelling). Veština kojom je priča ispričana je apsolutno virtuozna što omogućava jake glumačke transformacije i brze prelaske iz uloge u ulogu.
Upravo ta konstantna promena likova, u predstavi, publici daje do znanja da se i u životu uloge brzo menjaju. 

Publika može postati akter.

O PISCU

Majk Keni je jedan od vodećih britanskih pisaca komada za decu i mlade. Britanski list „Independent on Sunday“ uvrstio ga je u 10 najboljih živih dramskih pisaca. Njegovi komadi se izvode u pozorištima širom sveta.

Godine 2000. njegov komad za mlade „Kamen spoticanja“ omogućio mu je da postane prvi dobitnik Dečije nagrade za najbolje dramske pisce za decu i mlade koju dodeljuje Umetnički savet Engleske. U martu 2011. godine osvojio je nagradu „Olivije“ za izuzetan dorinos pozorišnoj sceni grada Londona koji je ostvario pozorišnom adaptacijom „Dečije železnice”. Godine 2012. njegov komad za mlade „Električna tama“ osvojio je Nemačku nagradu za pozorišta za decu. Takođe, 2015. godine Udruženje pisaca Velike Britanije je proglasilo Majkov komad „Tri mudra majmuna“ najboljim komadom za mlade.

Godine 2013. Univerzitet u Notingemu proglasio ga je počasnim doktorom književnosti zbog doprinosa pozorištu za mlade.

 

Izvor: www.malopozoriste.co.rs

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak u beogradsku Arenu.

Otvaranje 27. FAF-a - film French dispatch

Kombank Dvorana, Beograd

Otvaranje 27. FAF-a - film French dispatch

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati