Program


35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - Serbian Showcase:Dragon’s Fuel/R. Obradović Qua/M. Stanisavljević Qui

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - Serbian Showcase:Dragon’s Fuel/R. Obradović Qua/M. Stanisavljević Qui

Dragon’s Fuel (Srbija)

Kvartet Dragon’s Fuel je najambiciozniji od projekata novosadskog muzičkog kolektiva Horz, okupljenog oko kompozitora i multiinstrumentaliste Lava Kovača. Kvartet predstavlja atraktivni rukopis Kovača i basiste Marka Čurčića koji je žanrovski teško definisati (Ornet Kolmen i Majls Dejvis, latin, rege, fri-džez, šansona...). Istoimeni debi album sadrži deset njihovih kompozicija, kao i intrigantnu rekonstrukciju uvoda „Svitanje“ simfonijske poeme „Tako je govorio Zaratustra“ Riharda Štrausa. Dvojica autora su u isto vreme bili na studijama u Holandiji, saksofonista Vojislav Savkov je dugogodišnji akter novosadske džez scene koga smo dosad češće viđali u vodama mejnstrima (bezbroj puta briljirao je na džem sešnima Novosadskog džez festivala), a drugi, mlađi saksofonista Predrag Okiljević po profesiji pravnik. Svoju muziku opisuju kao Novosadsku soničnu misu, panonske trans-ritmove, iskustva iz Meksika, hladni i plamteći džez, Istok, Zapad i planete, Univerzum, Mikroverzum i sadašnji trenutak. Nisu preterali.

 

Rastko Obradović Quartet (Srbija/Norveška)

Rastko Obradović prvi put je privukao pažnju ljubitelja džeza još kao srednjoškolac, pojavljujući se povremeno na džem-sešnima u legendarnom klubu „Čekaonica“. Odsek za džez u SMŠ „Stanković“ završio je za samo dve godine (danas predaje u ovoj školi). Godine 2013. prvi put je učestvovao u glavnom programu Beogradskog džez festivala, kao član saksofonske sekcije Big benda RTS, a godinu dana kasnije nastupio je sa sastavom Serbian Jazz, BRE!. Posle srednje škole otišao je na studije u Oslo, gde je formirao kvartet sa kolegama. Muziku opisuje kao mešavinu klasike, džeza, balkanskog i norveškog folka. Njihov prvi album biće premijerno predstavljen na 35. Beogradskom džez festivalu. Inače već ima objavljen EP u duu sa pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem, a sa sastavom Schime Trio nastupio je 2018. na festivalima u Mersu (Nemačka) i Marsijaku (Francuska), na finalnom koncertu Euroradio Jazz Competition. Tom prilikom ostavio je toliko snažan utisak na žiri, da je prošle jeseni ušao u Euroradio Jazz Orchestra, po pozivu urednika orkestra. 

 

Milan Stanisavljević Quintet (Srbija/Slovenija)

Pijanista i kompozitor Milan Stanisavljević studirao je klasiku u Beogradu, a džez klavir u Gracu, gde je 2010. godine stekao zvanje mastera. Potom se seli u Sloveniju, dobija posao na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani, i ostvaruje saradnje sa vodećim umetnicima svoje generacije. Od 2009. godine vodi trio, sa kojim je dosad snimio albume Awakening i Sound Quest, prikazujući veliki autorski talenat, raskošan pijanistički rečnik i umeće u vođenju trija moderne orijentacije. Za potrebe novog albuma proširio je postavu na kvintet, u kome sviraju njegove kolege iz Slovenije i Srbije. Stilski, Stanisavljević nastavlja putem kojim je išao trio, vodama savremenog džez mejnstrima (Telonijus Monk i Bil Evans, s jedne, Bred Meldau i Vidžej Ajer, s druge strane), ali duvači u frontu daju mu priliku da se aranžmanski razmahne, kao i da svoju instrumentalnu veštinu suoči sa vrlinama drugih solista u sastavu. Program novog albuma Weight of Thought biće premijerno izveden u Srbiji na 35. izdanju Beogradskog džez festivala. 

Izvor: Dom omladine Beograda

 

 

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak…

Norman Beaker Trio (GB)

Atom Akademija, Beograd

Norman Beaker Trio se vraća u Beograd gde će 24. novembra 2021. godine…

Baal Bertolt Breht PREVOD: Maja Matić REDITELJ I SCENOGRAF: Diego De Brea DRAMATURG:…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati