Program


35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - Max Andrzejewski’s HÜTTE and guests / Shake Stew

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - Max Andrzejewski’s HÜTTE and guests / Shake Stew

Max Andrzejewski’s HÜTTE and guests

play the Music of Robert Wyatt (Nemačka/Danska/Turska)

Bubnjar i kompozitor Maks Andžejevski studirao je u Berlinu kod Džona Holenbeka nastavljajući karijeru u gradu koji danas predstavlja epicentar džez života u Nemačkoj. Njegov sastav HÜTTE osvojio je jednu od najznačajnijih nagrada nemačke džez zajednice Neuer Deutscher Jazzpreis 2013, a Andžejevski je iste godine nagrađen za najboljeg solistu. Kao kompozitora zanimaju ga mešanja džeza, roka, improvizovane muzike i savremene klasike – piše ne samo za svoj sastav već i za pozorišne produkcije. Aktuelni projekat sa sastavom HÜTTE predstavlja inspiracije muzikom Roberta Vajata, takođe bubnjara, nekadašnjeg osnivačkog člana kenterberijskih sastava Soft Machine i Matching Mole, uticajnog autora koji je potom ostvario upečatljivu solo karijeru. Projekat je svetsku premijeru imao na džez festivalu u Lajpcigu, a album će se pojaviti tek za godinu dana. Na prvim nastupima kritika je prepoznala i uticaje ranog Majlsovog džez-roka i Karle Blej. Beograd je jedno od prvih mesta izvan Nemačke gde će program biti izveden.

 

Shake Stew (Austrija) 

Nastupom septeta Shake Stew Beogradski džez festival nastavlja tradiciju predstavljanja najbitnijih projekata sa aktuelne austrijske džez scene. Ovaj sastav okupio je kontrabasista Lukas Krancelbinder, vodeća figura nove generacije austrijskih džezera, sastavivši neobičnu formaciju, sa tri duvača, dva basa i dva bubnja sa željom da izlože hipnotički miks džez gruva i afrobita. Energija koju emituju, atak duvača i čvrsti bit četvoročlane ritam sekcije preporučuju ovaj sastav kao najbolji bend za klupski provod. Za tri godine postojanja snimili su tri albuma, i već obišli neke od najprestžnijih svetskih džez festivala, među kojima su i dve najveće manifestacije sa obe strane Atlantika, Montreal Jazz Festival i North Sea Jazz u Roterdamu. Ostvarili su i saradnju sa jednim od najpopularnijih mladih džezera današnjice, saksofonistom Šabakom Hačinsom, koji im je gostovao na drugom albumu, kao i nastupao na odabranim koncertima. Njihov beogradski nastup biće održan samo nedelju dana pre izlaska novog, trećeg albuma Gris Gris. 

 

Izvor: Dom omladine Beograda

 

 

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov Johann Strauss Orchestra najavili su povratak…

Koncert u čast VLADE DIVLJANA

"Priča se po gradu" je intrigantna komedija o tome kako jedan jedini zlobni…

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati