Program


35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - Henry Spencer and Juncture / Steve Coleman and Five Elements

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - Henry Spencer and Juncture / Steve Coleman and Five Elements

Henry Spencer and Juncture (Velika Britanija)

Poseban izazov Beogradski džez festival nalazi u otkrivanju novih talenata, poput britanskog trubača Henrija Spensera. Efektno spajajući klasičan džez i majlsovski fjužn, rok i minimalizam, mladi muzičar ima tek jedan objavljeni album The Reasons Don't Change za kuću Whirldwind Recordings, a već sjajne kritike na sajtu All About Jazz i u Gardijanu, kao i nekoliko nagrada britanske džez zajednice. Izabran je za najbolje novo lice na Marlborough Jazz Festivalu, kao i dobio priznanje the Emerging Excellence Award. Sa kvintetom Juncture donosi sveže ideje sa – poslednjih godina preporođene – britanske džez scene. Među najvažnijim inspiratorima u sopstvenom stvaranju ističe kantautore, mada u sastavu Juncture nema vokala. To objašnjava željom da njegova muzika poseduje emotivnu čistotu kao kada bi imala reči. U sastavu je okupio nekoliko cenjenih svirača svoje generacije, poput basiste Endrua Roba, muzičara godine u izboru BBC Radio Scotland 2009 i gitariste Anta Loua, koji sarađuje sa Timom Garlandom i vodi upečatljiv džez trio.

 

Steve Coleman and Five Elements (SAD/Velika Britanija)

Alt saksofonista i kompozitor Stiv Kolmen odrastao je i studirao u Čikagu, a punu afrimaciju ostvario na njujorškoj sceni krajem sedamdesetih godina, svirajući paralelno sa tradicionalnijim muzičarima, poput Slajda Hemptona, Teda Džonsa i Mela Luisa, i na avangardnoj sceni, u društvu Sesila Tejlora i Sema Riversa. Potom je ostvario blisku saradnju sa trubačem Gremom Hejnsom, što je dovelo do formiranja sastava Five Elements. Dosad je snimio preko trideset albuma pod svojim imenom, najviše među njima sa raznovrsnim postavama Five Elements – poslednjih godina najverniji saradnik mu je trubač Džonatan Finlejson. Odigrao je i važnu ulogu za kreativni džez u osamdesetim godinama okupljajući M-Base kolektiv talentovanih muzičara koji su odbijali da se prepuste srednjoj struji u džezu. U ovom društvu su bili i Kasandra Vilson i Greg Ozbi, između ostalih. Novi projekat Five Elements koji ćemo videti u Beogradu karakterističan je zbog angažovanja repera Kokaja, i predstavlja jedno od najotvorenijih izdanja ovog sastava ikad. 

Izvor: Dom omladine Beograda

 

 

Preporuka


André Rieu

Štark Arena, Beograd

Godinu dana nakon izuzetno uspešnog nastupa, megapopularni dirigent i virtuoz na violini injegov…

NICK MASON'S SAUCERFUL OF SECRETS

Sava Centar, Beograd

U Beograd stiže Nik Mejson, bubnjar grupe Pink Floyd koji će zajedno sa…

Guy J all night long, ekskluzivno za beogradsku publiku, ovog leta u Barutani

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik prihvata da od strane Tickets.rs na email dobija Novosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati