Izvođač


RENATA ULMANSKI

RENATA ULMANSKI

Rođena u Zagrebu 1929. godine, diplomirala u Dramskom studiju pri Narodnom pozorištu u Beogradu 1947. u klasi Mate Miloševića i iste godine postala redovni član drame Narodnog pozorišta (prva uloga u Molijerovim Učenim ženama). Od 1949. do 1953. je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (značajne uloge u…

 Nastavite

Trenutni programi


Trenutno nema programa.

Rođena u Zagrebu 1929. godine, diplomirala u Dramskom studiju pri Narodnom pozorištu u Beogradu 1947. u klasi Mate Miloševića i iste godine postala redovni član drame Narodnog pozorišta (prva uloga u Molijerovim Učenim ženama). Od 1949. do 1953. je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (značajne uloge u predstavama Višnjik, Spletka i ljubav, Zla žena, Dom Bernarde Albe). Godine 1953. prelazi u BDP, igra Jucu u Pop Ćiri i pop Spiri, Simku u Nasledniku, Kćerku u Gazdi Puntila. U Savremenom pozorištu igra Mariju u Bogojavljanskoj noći, Jelicu u Laži i paralaži i dr. Od 1968. do odlaska u penziju 1989. (a i posle penzionisanja) odigrala je brojne uloge u Ateljeu 212: Pendžeri ravnice, Na ludom belom kamenu, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, Purpurno ostrvo, Kosančićev venac 7, Otac i Pelikan, Marija Stjuart, Razgovor u kući Štajnovih o odsutnom gospodinu fon Geteu, Sveti georgije ubiva aždahu, Filumena Marturano, Santa Maria della Salute, Divovi iz planine, Marija.

Igrala u brojnim TV dramama: Moloh, Damon, Kupanje, Crna lista, Glineni golubovi i dr. U serijama: Diplomci, Samci, Volite se ljudi, Ljubav, ah ljubav, Vaga za tačno merenje, Salaš u malom ritu, Zaboravljeni i dr.

Na filmu je igrala u prvom jugoslovenskom filmu u boji: Pop Ćira i pop Spira, zatim u Diližansi snova, Nešto između, Bolje od bekstva, Dezerter, Spasilac, Početni udarac i dr.

Nagrade: Susreti Vojvođanskih pozorišta 1951, Filmski festival u Puli 1957, Sterijino pozorje 1972 (Nagrada „Večernjih novosti“ za epizodnu ulogu), Niški festival 1990. i 1993; Kristalna Prizma AFUN 1994. (Akademija za film i umetnost), Plaketa za najuspešnije radiofonsko ostvarenje 2005, za ulogu u predstavi Skakavci JDP-a Sterijinu nagradu 2006, a za istu ulogu Nagradu „Večernjih novosti“ za epizodu.

Član je udruženja prevodilaca Srbije i prevela je više dramskih tekstova sa nemačkog jezika (Šniclera, Kreca, Duknera, T. Bernharda…).

Izvor: atelje212.rs

Preporuke


Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati