Estudiantina Ensemble na Nišvilu

Unuk legendarnog Compay Segunda dolazi u Srbiju

Estudiantina Ensemble na Nišvilu

Kubanski sastav Esudiantina Ensemble, koji već više od dve decenije radi sa bazom u Holandiji, nastupiće na predstojećem Nišvilu u četvrtak 13. avgusta, a dan ranije i u sklopu besplatnog programa na River stage-u. Ovaj sastav koji predstavja bogatu kubansku muzičku tradiciju, predvodi pevač i gitarista Ricardo "Aristides" Bekema, a jedan od članova je i Nelson Garzon Delis, unuk Compaya Segunda, legendarnog kubanskog muzičara, ovekovečenog u kultnom filmu Vima Vendersa “Buena Vista Social Club”.

Ansambl Estudiantina nastavlja tradiciju studentskih orkestara koji su na Kubi bili izuzetno popularni početkom prošlog veka – konkretnije, grupe Estudiantine Invasore iz Santiago de Cuba. Reč je o kombinaciji izuzetno bogate muzičke tradicije Kube, naročito kada je reč o ritmovima, i probranih savremenim stilova popularne muzike, ali pre svega džeza. Za razliku od klasičnih afro - kuban sastava koji se bazraju na zvuku duvačkih instrumenata (pre svega limenih) u postavi Estudiantina ansambla dominiraju žičani instrumenti – gitara i karakteristične kubanske “tres” gitare, kontrabas uz jednu do dve true trube (ili flautu) i čitav arsenal udaraljki među kojima i “pailitas” – poznatim i kao “barokni timpani” – reč je o francuskom instrument koji je na Kubu stigao sa Haitija i u stvari je preteča “timbalesa”, nezaobilaznih u postavi svih salsa bendova.

Grupu je osnovao Riccardo Bekema, sa ciljem da sačuva autentične kubanske stilove kao što su “Guaracha”, “Bolero”, “Danzon” i “Son”. Nakon godina studija u Santijago de Kuba i okolini sa nastavnicima kao što su Gabino Jardines Cisneros, Eva de la Caridad Grinan, Inaudis Paisan Mallet, Roberto Napoles Castillo, Rei Cabrera Castellano i Aristides Torres - Ricardo je postao jedan od najboljih poznavalaca Trove – muzike nastale još krajem devetnaestog veka koju su izvodili putujući muzičari  trovadores , odnosno trubaduri. Po dolasku u Evropu, preciznije u Holandiju – Rikardo je vodio različite postave Estudiantine u kojima je osim svojih zemljaka okupljao muzičare raznih nacionalnosti, ali je najnovija postava sastavljena isključivo od Kubanaca i jednog muzičara iz Venecuele koji žive u Holandiji, Belgiji, Meksiku i na Holandskim Antilima. Uz nastupe na koncertima i festivalima širom sveta, članovi sastava su naročito ponosni na to što su još 2007. godine na službeni poziv Ministarstva kulture Kube a na osnovu preporuke koju je potpisao lično Eliades Ochoa Bustamante – još jedne od “”Buebna Vista social club” legendi – nastupili na 45. izdanju prestižnog kubanskog “International Festival de la Trova”.

               Članovi sastava su: Ricardo "Arístides" Bekema – vođa sastava, gitara, vokal; Nelson Garzón Delis – vokal, udaraljke, Anibal Avila Pacheco – truba; Alexander Rodriguez Cala – truba; Gerardo Antonio Rosales Rondon – timpani; Leo "Pantaléon" Martis - tres gitara; Dennis Nicles Cobas – kontrabas i Anurakt Scheepers “El Samurai” - tres gitara.

 

https://www.youtube.com/watch?v=tT1cu64bebo

https://www.youtube.com/watch?v=HBwXwVi7Ruw

https://www.youtube.com/watch?v=eyIg1GuyYyk

 

Izvor: Nišville Jazz Festival

 

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati