Nišville 2020 - Vocal Sampling prvi put u Srbiji i regionu

Kubanska vokalna atrakcija na Nišvilu

 

Neverovatni kubanski muški a cappella sekstet Vocal Sampling nastupiće na Nišville jazz festivalu 2020, u petak 14. avgusta. Ovaj muški vokalni sekstet koji glasovima dočarava muzičke formacije u rasponu od rock benda pa do filharmonije, do sada je objavio osam albuma, a njihovi nastupi publiku u prvom trenutku ostave u neverici, odnosno “otvorenih usta”, a bisevi su, po pravilu, propraćeni salvama aplauza.

 

Vocal Sampling su najširu svetsku popularnost stekli obradama pop - rock hitova kao što su “Hotel California” ili “Every breath you take” u kojima su bukvalno prekopirali originalne aranžmane, i to tako da većina neupućenih misli da je reč o nekom audio-tehničkom triku. Iako na repertoaru imaju i kompozicije iz domena klasičnog i latino džeza, Negro spirituala, ali i dela klasične muzike (“Tako je govorio Zaratustra”), članovi sastava se prevashodno čvrsto drže svojih korena, bilo da izvode afro - kuban standarde ili autorske kompozicije.

 

               A sve je počelo 1989. godine kada grupa prijatelja – studenata Muzičke akademije u Havani, razonode radi, krenula da glasovima imitira instrumente ( u rasponu od udaraljki i basa, preko limenih i drvenih duvačkih instrumenata, pa do gudača, gitara sa svim mogućim efektima… pa do klavira) i da to sklapa u aranžmane, na tragu koji su još tridesetih godina dvadesetog veka naznačili američki sastavi “Mils Brothers” i “Delta Rhythm Boys”. Već prvi album “Una forma mas” (1993) skrenuo je pažnju publike širom sveta, ali i muzičara kao što su Bobby McFerrin, Peter Gabriel, Paul Simon… Godine 1996. dobili su poziv Quincy Jonesa da zajedno sa Chakom Khan, Phill Collinsom, Mickom Hucknalom i Toots Thielmansom, nastupe u programu kojim je na Montreux Jazz Festivalu obeleženo pola veka karijere ovog legendarnog producenta, kompozitora, bend lidera i muzičara. Vocal Sampling praktično od tada imaju veoma frekventan raspored turneja, a na spisku najprestižnijih koncertnih sala i klubova u kojima su nastupali (na nekim mestima i po više puta) su i: Explanade Hall u Singapuru, Ronie Scott Club u Londonu, New Morning u Parizu, opere u Beču i Tel Avivu, Hollywood Bowl u Los Andjelesu, a samo neki od najznačajnih festivala na kojima su bili među headlinerima su: WOMAD festivali (u Engleskoj i Španiji), WOMAX (Berlin), Beč, Vankuver, Pariz, Madrid, Kanari, Borneo, Brazil, Meksiko, Japan, Njujork, Majami, Paleo Festival (Nyon u Švajcarskoj) , Prolećni festival (Bourges u Francuskoj), April Jazz (Finska), World Music Festival u Šangaju… a jedna od potvrda velikog uspeha i zaslužene popularnosti svakako je bio nastup (u sklopu serijala koncerata “ BBC Proms”) u legendarnom londonskom Royal Albert Hallu. Njihov album “Cambio de Tiempo” imao je čak tri Grammy nominacije 2012. godine u kategorijama: najbolji tropical album, najbolji snimak i producent godine i najbolje producirana pesma. Prikazi nastupa u najčuvenijim svetskim štampanim medijima potvrđuju da Vocal Sampling nisu tek puka atrakcija tj. egzibicija koja za cilj ima samo da “na prepad” publiku ostavi “otvorenih usta” , a nepoverljive natera da provere da li se iza bine ne nalazi pravi orkestar (što se, istini za volju – uvek i događa!), već jedna kompletna, skladna i originalna muzička priča.

 

Članovi sastava su: Rene Banos Pascual (umetnički director, kompozitor, aranžer glavni i prateći vokali), Oscar Porro Jimenez (bas), Reinaldo Sanler Maseda (glavni i prateći vokali), Pedro Guillermo Bernard Coto (udaraljke), Luis Alberto Alzaga Mora (glavni i prateći vokali) i Ruben Dario Perez Guerra (glavni i prateći vokali). 

 

https://www.youtube.com/watch?v=_xj1ncF5hSY   Hotel California https://www.youtube.com/watch?v=4XluRPolC3I    Buscando guayaba https://www.youtube.com/watch?v=TrI21bZsQ80  Every breath you take       https://www.youtube.com/watch?v=LdKip6pzEwo    El lunes que viene empiezo 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter!

Budite prvi koji će dobiti infromacije u vezi svih najboljih predstojećih događaja. Klikom na dugme "PRIJAVA", korisnik je saglasan sa Ticket Vision newsletter pravilima privatnosti.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati